Knjiga „U potrazi za istinom o sebi“ dr. Elharuna Selimovića u organizaciji Medžlisa IZ-e Mostar ni Kulturnog centra „Kralja Fahd“ promovirana je u subotu večer u Mostaru. Knjigu su promovirali dr.sc. Semir Šejtanić i dr. Emir Fazlibegović. Budući da je i islamu i psihologiji primarni zadatak odgajanje ljudske duše i postizanje konačne sreće sadržaj knjige kao i većina prethodnih dr. Selimovića tematizira suodnos psihologije i islama. O ovoj vrsti veze i međusobnoj prepletenosti rijetki naučni radnici su do argumentovano progovorili u javnom prostoru.
„Materijalistički koncept nauci bio je zacementira pa su rijetki naučni radnici svoja istraživanja usmjerili u tom pravcu. Pitanje naše duhovnosti tek poslije rata došlo je na mjesto koje mu i pripada pa se nadamo da će se ovim temama u budućnosti posvećivati više pažnje“, istako je Fazlibegović.
Prema ocjeni dr. Šejtanića Selimović je na vrlo vješt način napravio vezu između religije i nauke. „Takvoj slici u mnogome su doprinijeli mediji koji nameću sliku da se religija suprotstavlja nauci.
Knjiga je, kako je naglasio Selimović, nastala kao rezultat njegovog iskustva s ciljem da ljudi čitajući knjigu pronađu dio rješenja za sebe. „U zadnje vrijeme naša zarobljena duhovnost kao da je postala balast obzirom da je ne znamo otkočiti i otvoriti da dođe na površinu. Trebamo biti svjesni da postoji sila iznad nas koja nam može olakšati život ako to shvatimo na vrijeme“, naglasio je Selimović. On se oštro osvrnuo i na zloupotrebu psihologije koju u svjetskim razmjenama sve više upotrebljavaju u marketinške svrhe. „Kad pogledamo sami sebe primijetit ćemo da smo posljedica raznoraznih utjecaja, bilo da je riječ o genima, porodičnom odgoju ili obrazovnom procesu koji je sve više lišen odgoja, gdje je previše informativnosti a premalo normativnosti. Trebali smo uvođenjem vjeronauke postati bolji, da u škole uvodimo odgoj, trebali smo voditi računa da postanemo bolji ljudi. Na kraju ni to nismo dočekali. I šta smo dobili, dobili smo neko svoje krivo srastanje, i vidimo da smo po sebi postali ograničeni, otuđeni bez mogućnosti da se izrazimo na pravilan način, da se kočimo kad govorimo i naravno da smo onda nesretni i nezadovoljni“, upozorio je Selimović.
Suočenje i pronalaženje svoga ja, dakle spoznaja u kojoj će čovjek dodirnuti samoga sebe danas je više već potrebna, smatra Selimović. „ Time bi bili bolji i sa drugim ljudima. Ko god je spoznao samoga sebe i došao do pravoga JA on je bolji i sa drugim ljudima, svuda je jači kompletniji, samopouzdaniji i ima više samopoštovanje, a to je temelj duševnog zdravlja“, poručio je Selimović.
Elharun