Na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar bajram namaz klanjan je u 22 džemata odnosno u 41 džamiji, dok je centralna manifestacija tradicionalno upriličena u sali centra „Midhad Hujdur Hujka“.
Klanjanje bajram-namaza pred brojnim muslimanima predvodio je glavni imam MIZ-a Mostar, Dino ef. Maksumić.
„Molimo Allaha da nas poživi u svojoj vjeri i da nam nikada ne dopusti da budemo na nekom drugom putu. Poštovana braćo, bajram je radost vjernika i vjernica. Ona nas obasipa pri svakom našem susretu. Ona dolazi nakon našeg velikog uspjeha u namjeri da iskažemo pokornost Allahu podnoseći veliku žrtvu i odricanje u Njegovo ime. Danas nam je Allah iz svoje neizmjerne dobrote otvorio kapije svoje milosti i oprosta i pružio nam nadu i utjehu. To je nada da je ovaj svijet moguć bolji i da će on biti bolji. Mi smo bili Njegovi gosti u ramazanu, u mubarek vremenu, na duhovnoj gozbi kakvoj nema ravne. Živjeli smo u mjesecu obilne Allahove milosti-kazao je,između ostalog, ef. Maksumić.

Glavni imam je u svom obraćanju vjernicima, osvrnuo se i na zahtjev MIZ Mostar za klanjanje bajram-namaza na lokalitetu Lakišića harema, iza bivše Robne kuće Hit u Mostaru, a koji je odbijen na osnovu Odluke o određivanju lokacije za organizirano okupljanje građana Grada Mostara, za što su određeni samo stadion i prostor u Sjevernom logoru.
Maksumić je istakao je da bi muslimani bili sretni da su se okupili i bajram-namaz klanjali na lokalitetu Lakišića harema, na vakufskoj zemlji, a kako su od vlasti tražili.
-To je naše zemlja i ona pripada muslimanima ovoga grada. Taj zahtjev je grubo odbijen i time nam je faktički zabranjeno obavljanje bajram namaza na tom lokalitetu. MIZ Mostar ne smije biti ostavljen sam u borbi za naše vakufe,kao što je Lakišića harem i druge vakufske površine. Ne smije biti ostavljen sam ni u borbi za pravo da gradimo Islamski centar kako bi smo dostojanstveno mogli obavljati naše obrede poput ovoga, bajram namaza, džume namaza, ostalih namaza i programa gdje nam trebaju objektivno veće površine a ne da naše obrede obavljamo po improviziranim sportskim terenima. Izgradanja Islamskog centra nam se godinama osporava i blokira se. U ovaj se problem svi odgovorni ljudi moraju uključiti“, poručio je Maksumić.
Bajram Mostar