Društveni aktivizam i neizmjerna želja za pomaganjem zajednice su oduvijek bili pokretačka snaga vjerničkih duša džematlija. Slijedeći tu ideju džematski aktivisti, džemata Donja Drežnica, njih 25, su se ujedinili oko ideje čišćenja i uređenja harema, džamije, šadrvana, šehidskog turbeta, prilaznih kapija gasulhane i sl. Bit je činiti dobro u ime Gospodara svjetova, za naš živi džemat i one koji su naš džemat bili.
Harem u Donjoj Drežnici u pravom smislu riječi cvjetna livada, ispunjena šarenilom i mirisom raznobojnog cvijeća, prošarana bijelim nišanima, svjedocima jučerašnjeg vremena. Dio te ljepote od Boga date su najljepši ukrasi, ljiljani, oni koji ostaviše svoj život na zemlji bosanskoj, proliše mirisnu krv šehidsku, herojsku.
Ovog 29.jula bilježimo 27 godina od poklanjanja njihovih života u odbrani Bosne i Hercegovine. Mi to nismo zaboravili i nećemo zaboraviti. Spomen na njih njegujemo čuvanjem otadžbine, njegovanjem vrijednosti za koje su se oni borili. Čuvamo identitet nas bošnjački, iman u jedinog Boga, od zaborava žrtvu vašu, šehidsku…
Okupiše se sinovi vaši, braća, očevi, rođaci, prijatelji da vas posjete, fatihu vam prouče, selamom pozdrave…
O šehidi… Allahovi miljenici…
U ovom haremu su naši najmiliji članovi porodica, koje je Gospodar pozvao sebi i mnogo godina prije rata kao i poslije rata, do dana današnjeg. Neki su već dugo dio ove predivne, cvjetne livade u kotlini, između dvije hercegovačke ljepotice Čvrsnice i Čabulje… A neki ćemo tek biti.
Ova aktivnost, džematskih aktivista predstavlja primjer dobre džematske organizacije, jedinstva, primjer činjenja dobra za svoj džemat, za svoju zajednicu. Iako naše džematlije izdvajaju određena sredstva za održavanje harema na godišnjem nivou, oni su odlučili da sami daju svoj doprinos, a od tih sredstava da se nabavi nešto što je trenutno najpotrebnije džematu i džamiji, da ta sredstva budu trajno dobro.
Ovaj džemat će nastaviti s promicanjem ideje dobra te biti primjer zajedništva i snage kao urnek društvenog, džematskog aktivizma i u budućnosti uz Allahovu pomoć.
Eldis Balić
Drežnica Donja