U okviru redovnih planiranih aktivnosti mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović, u nedjelju, 26. februara 2023. godine, posjetio je mektebe na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

U pratnji muftije bili su glavni imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar mr. Dino-ef. Maksumić i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje mr. Ilham-ef. Puce.

Ovom prilikom muftija je posjetio mektebe u Vrapčićima, Opinama, Kočinama, Dračevicama i Brankovcu, gdje mektebsku pouku izvode muallimi Suljo-ef. Cikotić, Atif-ef. Mujkić, Haris-ef. Pobrić, Muhjudin-ef. Bećoja, Nermin-ef. Šehić, Mirsad-ef. Fale, Sanjin-ef. Šahić i hfz. Jusuf-ef. Bećoja .

U razgovoru sa muallimima i polaznicima mekteba istaknut je izuzetan značaj mektebske pouke u procesu odgoja i obrazovanja. Muftija je ohrabrio muallime da nastavi predano istrajavati u obavljanju svoje misije, a svim polaznicima mekteba je preporučio da budu redovni, te da nastave marljivo učiti i stjecati nova korisna znanja o našoj vjeri, kulturi, historiji i tradiciji.