Položen kamen temeljac za obnovu Sinan-pašine džamije u Mostaru

762
Miz Mostar Aktivnosti

Danas je u 10 h održana svečanost polaganja kamena temeljca za obnovu Sinan-pašine džamije, najstarije mostarske džamije, sagrađene 1473. godine, koja je porušena 1949. godine. Svečanosti su prisustvovale mnoge zvanice, predstavnici gradske i kantonalne vlasti, predstavnici Islamske zajednice.

Prisutnima su se obratili Ramiz Jelovac, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar, predsjednik Građevinskog odbora obnove i izgradnje Sinan-pašine džamije Suad Hasandedić, te muftija mostarski h. Seid ef. Smajkić. Istakli su, u svojim obraćanjima, značaj i važnost trenutka postavljanja kamena temeljca za Atik džamiju, i njene izgradnje, koja će vratiti nekadašnji sjaj i ljepotu gradu na Neretvi imajući u vidu da je Sinan pašina džamija najstariji sakralni objekat u historiji grada Mostara.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar Ramiz Jelovac je istakao da je ovo jedan novi pristup u obnovi naših džamija rekavši: “Danas promoviramo jedan novi oblik obnove naše baštine, da džamije obnavljaju džematlije i građani, a Medžlis će tu biti kao njihov servis“. Predsjednik Jelovac je rekao da Medžlis ima još četiri pripremljena projekta za obnovu mostarskih džamija na Raljevini, u Ilićima, hadži Baline u Brankovcu i džamije Fatime Kadune na Carini i izrazio čvrsto ubjeđenje da će se i one s Božijom pomoći obnoviti.

Predsjednik građevinskog odbora Suad Hasandedić je govorio o značaju Sinan-pašine džamije za grad Mostar i pozvao prisutne da se uključe i pomognu proces njene obnove. “Nadamo se da ćete se svi pridružiti građevinskom odboru kako bi džamija što prije bila obnovljena“, rekao je Hasandedić.

Izražavajući zadovoljstvo početkom obnove najstarije mostarske džamije mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić je između ostalog rekao: “Danas je u Mostaru progovorio stvaralački duh i entuzijazam građana koji žele staviti do znanja da je svršeno s ubijanjem Mostara. Stoga vratimo atribute skladnog, harmoničnog, civiliziranog i u pjesmama opjevanog grada kako bi svi doprinosili njegovom napretku i razvoju i uživali u njegovim ljepotama i blagodatima“. Muftija je podsjetio da je u Mostaru od 1947. do 1955. godine porušeno 11 džamija.

Nakon obraćanja, položen je i kamen temeljac, a položili su ga mostarski muftija Seid ef. Smajkić, predsjednik Medžlisa Ramiz Jelovac, predsjednik građevinskog odbora Suad Hasandedić i bivši mostarski gradonačelnik i član građevisnkog odbora Hamdija Jahić. Uz tekbire i klanje kurbana propraćen je taj svečani čin, a za pomenutu priliku, u ime mještana ovog lokaliteta, koji su radosni zbog ovog događaja, kurban je darovao Miro Turković. Svečanost je završena dovom koju je proučio glavni imam Medžlisa Mostar Salem ef. Dedović.