Svečanom akademijom i dodjelom nagrada pobjednicima mektepskih takmičenja sinoć je okončana još jedna nastavna godina. Mektepsku pouku  ove godine na području Medžlisa IZ-e Mostar u 30 mekteba pohađalo je ukupno 1. 700 učenika.

Svečanost je učenjem Kur’ana a.š. otpočeo Zejd Marić pobjednik mektepskog takmičenja iz kiraeta za mlađi uzrast. U programu svečane akademije polaznici Dječijeg vrtića „Zemzem“ skupno su recitirali stihove „Islam je vjera, islam je spas“. Polaznici mekteba iz  Zalika u igrokazu dječije televizije kroz kviz takmičenje pokazali su zavidan nivo memoriranog teksta Kur’ana, dok su polaznici mekteba iz Opina dramskim sekvnecama afirmirali značaj podrške cijele porodice na afirmaciju mekteba i mektepske nastave. Polaznici mekteba iz Podgorani svojim melodičnim i milozvučnim učenjem Kur’ana izmamile osjećaje divljenja svih prisutnih. Prigodne dove u sred programa i na kraju proučili su polaznici mekteba Karađoz-begove džamije i mekteba „Vrelo znanja“ s Luke.

Kratkim obraćanjem polaznicima, njihovim roditeljima i prijateljima mekteba obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić kazavši kako je ovaj skup velika blagodat za cijelu Islamsku zajednicu, pogotovo za Medžlis Mostar. „Ova naša mladost, vidjeli smo, ne ustručava se da bez straha i bez treme dostojanstveno govori o svojoj vjeri. To i jeste naša budućnost i naš ponos“, kazao je ef. Cikotić. Prokomentirao je hadise Muhameda a.s. o važnost okupljanja muslimana na principima i načelima islama. „ U problemima u kojim ljudski rod živi, u krizi morala, u ambijentu koji nas okružuje ovo je pokazatelj da imamo ispravnu orijentaciju“, naglasio je ef. Cikotić. Govoreći o nivou usvojenog znanja primijetio je da su djeca savladala lekcije koje su ranijih godina učili učenici naših medresa završnih razreda.

U programu svečane akedmije uručene su nagrade i priznanja pobjednicima na takmičenjima organiziranim na nivou mostarskog Medžlisa i Muftijstva. Glavni imam Suljo ef. Cikotić uručio je zahvalnice ovogodišnjim pobjednicima u kategoriji kiraet mlađi uzrast: za osvojeno treće mjesto Fatimi Tipuri iz mekteba Podgorani, za osvojeno drugo mjesto Halidu Šipkoviću iz mekteba Zalik I i Zejdu Mariću iz mekteba Opine za osvojeno prvo mjesto. U kategoriji kiraet stariji uzrast: za osvojeno treće mjesto Sadžidu Mariću iz mekteba Opine, za osvojeno drugo mjesto Esmi Bećoji iz mekteba Kočine- Masline i za osvojeno prvo mjesto Abudllahu Tabaković iz mekteba Zalik I.

Nagrade za rezultate općeg znanja dodijelio je mr. Dino ef. Maksumić, rukovodilac Centra za učenje Kur’ana, u kategoriji mlađi uzrast, za osvojeno treće mjesto Lamiji Fale iz mekteba Dračevice, za drugo mjesto Hani Juklo iz mekteba Zalik II i za osvojeno prvo mjesto Eni Maksumić iz mekteba Karađoz-begove džamije, u kategoriji stariji uzrast: za osvojeno treće mjesto Sadžidi Džiho iz mekteba Dračevice, za osvojeno drugo mjesto Ajli Čulinović iz mekteba Humi i za osvojeno prvo mjesto Selmi Baraliji iz mekteba Opine.

Glavni imam Suljo ef. Cikotić uručio je priznanja i za ekipne plasmane mostarskih mekteba, treću nagradu mektebu Podgorani, drugu mektebu Zalik II i prvu nagradu mektebu Opine.

Svečanu akademiju, prema scenariju i tekstu Mustafe ef. Jelovca, moderirali su Bakir Rahimić iz mekteba Donja Mahala i Amila Eminović iz mekteba „Vrelo znanja“ .

 Akdemija 2017