Predramazansko savjetovanje imama i mualima s područja Mostarskog muftijstva održano je danas u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru. Savjetovanju su pored imama prisustvovali i profesori Medresi.

„ Nastojali smo da u savjetovanje uključimo sve aktere vjerskog života. Ovo je lijepa prilika da se okupimo pred početak ramazan, razmotrimo najvažnije pravce našeg djelovanja tokom predstojećeg mubarek mjeseca“, istakao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Islamska zajednica realizirat će veliki broj vjersko-duhovnih aktivnosti i programa; od organizacije zajedničkog klanjanja namaz, mukabela, predavanja, vazova, edukativnih programa, omladinskih aktivnosti, posebnih programa za žene do socijalnih i humanitarnih akcija. „ Iz godine u godine džematlije, pogotovo mladi ljudi su sve više zainteresirana za podizanje opće društvene i moralne svijesti i drago nam je da možemo otvoriti prostor za njihove ideje i njihov angažman u našim džematima i našim medžlisima“, kazao je muftija.

Prema riječima direktora Medrese hafiza Aid ef. Tuleka osim podrške imamima, džematima učenici i profesori Medresa će se uključiti i volonterske aktivnosti od općeg značaja za Islamsku zajednicu. „Cilj nam je da savko od nas da što više kako bi ramazanska atmosfera bila što bolja i aktivnosti što uspješniji“, dodao je direktor Tulek.

Savjetovanje je izuzetno korisnim ocijenio i Šefik ef. Čavčić imam u mostarskom džematu Zalik kazavši da je to divna prilika za razmjenu iskustava i sagledavanje novih perspektiva u aktuelnim vremenima izazova i kušnju. „Ovo je na neki način trasiranje džemtskog života u narednim mjesecima. Nastojaćemo da i nakon ramazana da taj nivo aktivizma zadržimo što duže. Ta gorljivost se s vremenom iscrpi, nadamo se i molimo Allaha se ona s ovim ramazanom ponovo rasplamsa“, rekao je ef. Čavčić.

Muallima Šejla Mujić Kevrić koordinatorica za ženski aktivizam iz Medžlisa IZ-e Livno govorila je o planskom pristupu aktivizmu žena na području njihovog medžlisa gdje je u posljednjih četiri godine dostignut zavidan nivo organiziranosti djevojaka i  žena. „Svake sedmice imamo četiri-pet dana ispunjenih različitim programima. U prvi plan stavljamo vjerske aktivnosti, kao što su škola islama i škola Kur’ana. Pred ramazan smo podijelili 57 diploma i pet zahvalnica našim polaznicama“, istakla je Kevrić. U Livnu osim edukativnih, kulturno-vjerskih programa pokušavaju razvijati prosece ekonomskog osnaživanja žena s ciljem osposobljavanja mladih djevojka i mladih majki da budu u stanju same sebi pomagati i podizati kućne budžete.