Poklanjanjem hatma dove šehidima odbrambeno oslobodilačkog rata i kratkim vjerskim programom sinoć (12.06.2020.) je u džamji u Podveležju obilježena 28. godišnjica oslobođenja Mostara i podveleškog platoa od srpsko-crnogorskog agresora. U programu su učestvovali imami i hor Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar. Kratkim vazu-nasihatom porodicama šehida, demobilisanim borcima A R BiH i okupljenom džematu obratio se mostarski glavni imam mr. Dino ef. Maksumić.

Uz zahvalnost Svevišenjm Stvoritelju na blagodatima i okolnostima današnjice ef. Maksumić je protumačio vjerska načela o činjenju dobrih dijela u ime Boga, a na korist i dobrobit šire društvene zajednice. „Možda najveća blagodat koja je proistekla iz agresije na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su svoje živote dali najhrabriji borci naše Armije, je država koju danas imamo. Njima nije bilo lahko oprostiti se od svojih porodica i otići u borbu. Kako je to izgledalo znaju i demobilisani borci. Mlađi o tome danas mogu slušati i čitati i za njih je to danas najvažnije obaveza, čuvati tekovine slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine“, kazao je ef. Maksumić, argumentirajući ovakve stavove pozicijom i historijatom Palestinaca, Kurda i drugih muslimanskih naroda koji nemaju države, nemaju svoj pasoš i polahko gube svoj identitet.

Govoreći o naravi međusobnih odnosa apostrofirao je bitnost discipline i pridržavanja propisanih društvenih normi. „Islam od nas traži disciplinu. Od nas islam traži, gdje god možemo, da doprinesemo, pa makar i malim gestom, da se očuva i unaprijedi i država i sistem koji imamo. I zato ih moramo čuvati na svaki mogući način, pa makar dovom“, poručio je on.

Pred klanjanje akšam namaza učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obilježje brojne delegacije iz javnog i društvenog života odale su dužno poštovanje šehidima i poginulim borcima A R BiH.

Podvelezje 28 godisnjica