Obilježena 22. godišnjica tragične smrti ratnih komandanata Miralema Juge i Huse Imamovića

806
Miz Mostar Aktivnost

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca na mostarskim Šehitlucima ratni saborci, prijatelji i rodbina danas su učenjem fatihe i polaganjem cvijeća obilježili 22. godišnjicu tragične smrti ratnih komandanata nevesinjskog bataljona i 47. brdske brigade Miralema Juge i Huse Imamovića.

Jugo i Imamović su sve svoje potencijale bili podredili odbrani Bosne i Hercegovine. Tragično su nastradali 07.09.1993. g. u saobraćajnoj nesreći na putu prema komandi IV korpusa gdje su trebali preuzeti više komandne funkcije u jedinicama Armije BiH. S njima je nastradala i Jugina sestra Amira.

Uspomene na herojska velika djela komandanata i dobitnike najvećih ratnih priznanja s prisutnima su podijeli vojni imam Ibrahimn Ćatić i pukovnik u penziji Jasmin Kazazić.

„Njihovo doprinos u odbarni Bosne i Hercegovine je nemjerljiv u svim ratnim etapama rata sve do njihove pogibije“, pored ostalog istakao je Kazazić. I Jugo i Imamović komandovali su jedinicama A RBiH u Mostaru, Konjicu i Sarajevu. U deblokadi Mostara iz potpunog okruženja, kada je ovaj grad spojen sa slobodnom teritorijom Bosne i Hercegovine, pukovnik Miralem Jugo je imao jednu od najvažnijih uloga. „Na ovim šehitlucima smiraj su našli naši hrabri komandanti i najhrabriji borci AR BiH. Mi ih stariji nećemo zaboraviti a ovaj skup organizujemno kako bi i mlađi, učenici osnovnih škola čuli po nešto o tim velikim herojima“, poručio je Kazazić.