Mevludski spjev „Kuća odabranih“ Mustafe ef. Jelovca promoviran je u subotu veče 21.4.2018.g. ispred Blagajske tekije na Vrelu Bune. Mevlud je promoviran u sklopu programa manifestacije Dani mevluda i zikra. Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović prisutne je podsjetio da su mevludski spjevovi svojevrsna sira, životopis Poslanika Muhameda a.s., kojima su muslimani u Hercegovini poklanjali dužnu pažnju. Izrazio je zadovoljstvo da svoj doprinos i na tom polju kulture daju ljudi s hercegovačkog podneblja. „Ne znam da li smo, u ovom vremenu užurbanog života i svjesni značaja ovog djela. Mi možemo biti ponosni što ćemo imati ovaj mevlud u svojim kućama i što ćemo imati priliku slušati ga na našim manifestacijama i u našim programima“, kazao je muftija.
Na promociji o mevludu ef. Jelovca govorili su mostarski pjesnik Salih Sevdi Trbonja, prof.dr. Munir Drkić i profesor bosanskog jezika i književnosti u Karađoz-begovoj medresi Meadin Mrndžić. Za Sevdija je Mustafin mevlud lijepi biser na islamskoj ogrlici. On je kazao da se radi o sveobuhvatnom i lahkom djelu, majstorski „sknađenoj knjizi“, koju će čitaoci u jednom dahu pročitati ukoliko joj budu prilazili otvorene duše. „Mevlud je pitak i lahak, milozvučan kao izliven iz izbrika gusti i osvježavajući šerbet“, kazao je Sevdi.
Prof.dr. Munir Drkić bio je i recenzent mevluda „Kuća odabranih“ Mustafe ef. Jelovca. Na promociji je govorio općenito o tradiciji muslimana, među kojima su svakako i bosanskohercegovački muslimani, da pišu stihove, pjesme i druga pjesnička ostvarenja o Muhamedu a.s. Za mevlud Mustafe ef. Jelovca kazao je da se radi o neobično dugačkom tekstu i da predstavlja više od običnog mevluda. „Ovaj mevlud je vrlo čitljiv, pjevljiv i poučan“ kazao je prof. Drkić. Među dragocjene dojmove svrstao je jaku simboliku što govori i o dubini bosanskohercegovačke književne tradicije. Mevlud ima 30 poglavlja, koliko u Kur’anu džuzova i 114 naslova koliko u Kur’anu sura. Napisan je na više od 480 stranica i ima 8372 stihova po uzoru na isto toliko žrtava u Srebrenici. „Na taj način ef. Jelovac naš mevlud uvodi u novi period“, zaključio je.
Mevludski spjev „Kuća odabranih“, prema riječima Meadina Mrndžića najčistiji je izraz ljubavi autora prema Muhamedu a.s.. „Mevlud je izraz ljubavi prema Muhamedu a.s. prema islamu, prema domovini, zajednici, porodici ali i plemenitim bosanskim šehidima. Sve vrijednosti kojima često ne dajemo na značaju Jelovac je uvrstio u svoj mevludski spjev“, primijetio je Mrndžić.
Mustafa ef. Jelovac je dugi niz godina, još od ranog djetinjstva, u sebi nosio želju da životopis Muhameda a.s. izrazi u formi mevluda. Govoreći o motivima pisanja naglasio je kako se na mevludskim svečanostima uglavnom ponavlja nekoliko tema iz prebogatog života Muhameda a.s. „Ovaj mevlud nudi više slika iz njegovog plemenitog prebogatog života i pruža puno više mogućnosti za učenje“, kazao je ef. Jelovac. U početnim fazi pisanja imao je namjeru predstaviti vojne pohode Muhameda a.s., opisati odrambeno oslobodilačku borbu bosanskohercegovačkih gazija i šehida, a potom je objavljen konkurs Rijaseta IZ-e u BiH za novi mevludski tekst, pa se i ef. Jelovac prilagodio uvjetima raspisanog javnog poziva. Knjiga je objavljena u izdanju Medžlisa IZ-e Mostar. Na promociji je njena cijena bila tek simboličnih 15 KM i bit će dostupna u IC Štampariji u Mostaru.
Mustafa