Učenjem hatma dove i polaganjem cvijeća danas je na mostarskim Šehitlucima obilježen Dan šehida.

Hatmu su proučili članovi Info-servisa i mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostara, a dovu, zajedno sa okupljenim vjernicima, mostarski muftija, Salem ef. Dedović.

Muftija Dedović je kazao kako na ovakvim mezarjima treba stati ponizno i predano i osluhnuti poruku koja, kako je naveo, dolazi iz dubina.

– Ta poruka govori o duhovnom životu onih koji nisu među nama. Iako nisu biološki i fizički, oni su duhovno živi i o tome Kur’an časni govori. Jer, duhovni život je trajniji, vrijedniji i bolji kod dragog Boga. Ima ljudi koji ovom zemljom danas hode, ali su oni duhovni mrtvaci. Nema tragova nikakvih da ih ostavljaju iza sebe i neće ih ostaviti iza sebe. Oni su fizički živi, ali nema duhovne snage, ona ne isijava, nju ne osjećamo, a ovdje na ovim mezaristanima osjećamo duhovnu snagu i poruku koja kazuje da ova mezarja čuvaju transgeneracijsko prisustvo Bošnjaka, bošnjaštva, islama, muslimana i naše kulture – rekao je, između ostalog, ef. Dedović.

On je posebno naglasio sudbinsku važnost jačanja ljubavi i vjere u Bosnu i Hercegovinu. Poručio je i da “neće proći projekti koji rade o glavi ove zemlje i koji bi da dovrše u miru ono što nije moglo u ratu”.

Nakon obraćanja muftije Dedovića, brojne su delegacije iz javnog, društvenog i političkog života položile cvijeće i odale dužno poštovanje šehidma i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

(Dnevni avaz)
Dan šehida