„U ovim bajramskim danima nosit će nas osjećaj da smo u ime Allaha pružili ruku i otvorili srce i znanome i neznanome, da smo unijeli radost na njihova lica; i djeteta, i starca, i onoga u potrebi i onoga zaboravljenog i onoga usamljenog! To su djela dobročinstva i samilosti, to je vjera na djelu i to nam treba. To je pobjeda islamijjeta, ljudskosti i pobjeda bajramskog duha“, u današnjoj bajramskoj hutbi poručio mostarski muftija mr.Salem ef. Dedović.

Bajramske obrede, radosti i ushićenja ljudskih duša muslimana u Mostaru, Bosni i Hercegovini, baš kako je to činjeno tokom minulih vremena, muftija je komentirao kao jedinstveni odgovor vjernika spram Božanskih istina i spram Svetog objavljenog teksta. „Muslimanska srca čeznu za Kabom, blizinom i sigurnošću koju im Stvoritelj svjetova pruža na tim mubarek mjestima. Hadž je put u Allahovu blizinu, Njegovo okrilje, zaštitu i sigurnost. Allah nas zove i priziva da čujemo i živimo po Njegovom programu. Taj poziv je stalan i ne isključuje nikoga i nikada“, istako je muftija dodavši kako je svakodnevno učenje ezana u našim džamijama dio tog poziva.
Islamsko stajalište da vršenje vjerskih obreda svakom čovjeku, pored ličnih duhovnih koristi pročišćavanja duša i srca donosi i društvene vrijednosti povezivanja, zbližavanja i međusobnog komuniciranja muftija je ocijenio načinom izbavljenja iz beznađa, otuđenosti i izolacije. „Hadž, kroz sve svoje oblike i forme, najmasovniji je ibadet, gdje čovjek direktno dotiče čovjeka, naslanja se na čovjeka, bori se za sebe, ali i za drugoga, da bi upotpunili svoju obavezu. Takav je i životni put, on traži drugog čovjeka, saputnika, sudruga, brata, prijatelja, porodicu, zajednicu, društvo. Kako da nam to ne bude uvijek u mislima i u djelima“, zapitao se.
Potom je kazao kako obredi hadža jasno ukazuju koliko su ljudi usmjereni jedni na druge, koliko trebaju jedni druge, i koliko su uvijek ovisni o Allahovoj milosti i Njegovoj pomoći. „Mi smo smrtni ljudi, živimo i umiremo, a zemlja je Božija, Njemu pripada. Hadž nam najjasnije i tu sliku prolaznosti predočava i usmjerava nas da s tom spoznajom gradimo dobre odnose s drugim Božijim stvorenjima. Da poštujemo red na zemlji, da ne prelazimo granice, da koristimo i čuvamo ljepote i bogatstvo raskošne prirode Božijeg stvaranja“, rekao je muftija Dedović.
Pozvao je sve roditelje da na taj način i o tim idealima života podučavaju svoju djecu, da lijepo komuniciraju, da znaju jedni za druge da se trude u međusobnoj pažnji, dobročinstvu i vrijednostima života. „To divno nasljeđe imamo u bogatstvu našeg porodičnog života među našim ovdašnjim muslimanima u svim generacijama. Treba učiti iz toga, treba kazivati i prenositi iz toga“ naglasio je muftija Dedović dodavši kako se iz tih primjera uči i o strpljivom podnošenju kušnji, odgovornosti, ispunjavanju obaveza u skladu sa vjerom, moralom i lijepim odgojem.
Na kraju bajramske hutbe muftija je kazao kako je istinska sreća imati unutrašnji mir i mir sa svijetom, da je istinsko bogatstvo zadovoljstvo i smirenost u duši, da je istinska radost biti od pomoći drugome i ničim ne ugroziti tuđa prava, čast i dostojastvo. „Pozvani smo kao muslimani da budemo predani životu i životnim obavezama, da korigujemo svoje slabosti i posrnuća. Snagu i vrijeme ne smijemo trošiti u besposlici, niti međusobnim trvenjima i razmiricama. Vrijeme, energiju i novac usmjerimo u ono što osnažuje naš lični i opći društveni napredak“, poručio je muftija.
Centralnoj manifestaciji klanjanja Bajram-namaza za područje Mostarskog muftijstva na malonogometnom stadionu u Univerzitetsko-sportskom i rekreativnom centaru „Midhat Hujdur Hujka“prisustvovalo je oko hiljadu vjernika. Bajram-namaz u našem (ovom) muftijstvu klanjan je u 13 svih 13 medžlisa ( Konjic, Jablanica, Prozor, Glamoč, Livno, Tomislavgrad, Ljubuški, Čapljina, Stolac, Mostar, Nevesinje, Gacko-Bileća, Trebinje) i u 150 džamija i mesdžida.
Kurban Bajram foto