Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, poslije posjete Fati Jaganjac, jedinoj povratnici u gradu Bileći posjetio je i Medžlis IZ-e Bileća. Nakon zajedničkog iftara sa malobrojnim muslimanima u ovom gradu i učenja Ja-sina pred dušu umrlih bilećkih imama, predsjendika Medžlisa i aktivista Islamske zajednice muftiju i potpredsjednika Sabora IZ-e u BiH Ramiza Jelovca sa aktuelnom situacijom i iznenada otvorenim perpsktivama upoznao je glavni imam Medžlisa IZ-e Gacko i Bileća Sadet ef. Bilalić. On je podsjetio kako je malobrojna skupina bilećkih muslimana prihvatila emanet da drži žišku islama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. „Ova džamija bi bila ukras svakom gradu u Bosni i Hercegovini, nažalost ona se povremeno otvara u mjesecu ramazanu i bajramima. Zahvaljujući i inicijativi mostarskog muftije mi smo u posljednje vrijeme intenzivirali naše aktivnosti na području Bileće sa željom da probudimo želju kod svih raseljenih Bilećana da se vraćaju svom rodnom zavičaju“, rekao je Bilalić.
Mostarski muftija jačajući ideju povratka i otvaranja novih perspektiva Bošnjaka Bileće je ocijenio kako je ovaj iftar vrlo značajan trenutak za Islamsku zajednicu. „Golema je ovo poruka. Stavili smo fokus našeg rada na Bileću gdje je najmanje potencijala i gdje imamo najmanji broj muslimana da bismo kazali da nismo ostavili nijedan prostor. Ako nismo ostavili Bileću kao najslabiju tački onda to znači da u drugim sredinama gdje su ti potencijali veći i aktivnosti i angažman treba biti srazmjerno veći. Svjesni smo svih okolnosti ali nas to neće obeshrabriti da posustanemo. Ovim želimo poručiti da ćemo i ovdje razvijati u datim mogućnostima ono što je našidentiete, ono što je naš ponos i dostojanstvo. Nema i ne smije biti straha“, poručio je muftija.
On je pozvao raseljene Bilećane da se vraćaju svom zavičaju jer su se nenadano, kako je kazao s kupovinom kovnice i pokretanjem njenih pogona od strane načelnika općine Kalesije Seada Džafića, otvorili neko novi procesi i perspektive. „Važno je da smo i mi uključeni u te procese, da nam ništa ne promiče“, rekao je muftija.
Javno je odao priznanje glavnom imamu Sadet ef. Bilaliću, predsjednicima medžlisa Gacko i Bileća Fadilu Kusturici i Enisu Tanoviću kao i bošnjačkoj heroinu Fati Jaganjac. U metodološkim pristupima očuvanja prostora i aktivnosti Islamske zajednice muftija je pozvao sve džemate s područja Federacije BiH da se na barem na godišnjem kontinuirano povezuju sa malim povratničkim džematima. „ To je jedini način na koji ćemo očuvati ove džemate. Trebamo naći način i povoda da se u svakoj obnovljenoj džamiji klanja barem jedna namaz. One ne smiju same sebi postati svrha. Ne smijemo dozvoliti da propadaju da nemaju sadržaja koji će im dati smisao i suštinu. To je naša zajednička briga“, kazao je muftija.
Bileca