Jednomjesečna manifestacija Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar pod nazivom „Dani porodičnih vrijednosti“ otvorena je sinoć promocijom knjige „Muhaddise“.

Knjiga je prije Mostara promovirana u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova. O ovom iznimno rijetkom djelu Muhameda Akrama Nadwija koje su na bosanski jezik prevele i prilagodile mr. Nermina Baljević i mr. Naida Hot Muminović pored prevoditeljice Baljević govorili su još hafiza mr. Lejla Boškailo i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić.

Ef. Maksumić je pojasnio kontinuitet i osnovne preduvjete proučavanja hadisa u islamskom svijetu. Jedna od pretpostavki bavljenja ovom granom nauke je i učenje Kur’ana napamet. Knjiga Muhaddise govori o svijetlim primjerima stotine žena, učenjakinja koje su svoj život i djelo posvetile izučavanju tradicije govora, djela i ponašanja posljednjeg Božijeg Poslanika Muhammeda s.a.v.s., a u svakoj od tih biografija moguće je pronaći fascinantne podatke naučne dosljednosti i istrajnosti. Autor navodi podatak da se za vrijeme pisanja knjige u 2007. godini upoznao sa biografijama 30 žena u Damasku, glavnom gradu Sirije koje su napamet znale cijelu Buharijevu zbirku sa ukupno 7563 hadisa.

„Ova knjiga, koja nam se nudi na čitanje i izučavanje, govori o autoritetu žena koji je izgrađen i uspostavljen Kur’anom i Sunnetom ali i o njihovom djelovanju. Nadalje kazuje o spremnosti žena na učenje, njihove napore na tom putu, ženama kao hafizama hadisa, načinima učenja i prenošenja hadisa, konkretnim primjerima žena vrhunskih učiteljica govorio o zbirkama hadisa i mjestima gdje se hadis izučavao, o kućama, džamijama, školama itd. Knjiga također donosi zanimljive činjenice o kritici hadisa, metodologiji ocjene vjerodostojnosti, o pozitivnim i negativnim osobinama prenosioca hadisa što je jedna od najvažnijih nauka u njegovoj valorizaciji i ocjeni“, istakao je ef. Maksumić. Uz to, naglasio je da se radio o svojevrsnoj zbirci hadisa koje će čitaoca držati budnim s obzirom na raznolikost tema koje navedeni hadisi tretiraju.

Hafiza Boškailo je kroz proživljeno iskustvo tokom studija na prestižnom islamskom Univerzitetu Al-Azharu ilustrirala savremene način izučavanja hadisa među ženama u islamskom svijetu, njihovu posvećenost i predanost. U izlaganju je napomenula kako su mnogi istaknuti učenjaci hadisa svoja znanja sticali i proširivali učeći od žena. Jedan od njih bio je i imam Šafi, utemeljitelj jednog od četiri priznata mezheba u islamu, koji je ostavio oporuku da se povorka sa njegovom dženazom iz poštovanja prema njegovoj učiteljici zaustavi ispred kuće Nefise bitnu Hasen ibn Zejd. Navela je još nekoliko poznatih imena koji su znanja sticali pred učenim ženama, poput imama Sujutuja. „Iako sam i sama u Egiptu proučavala ovu temu iz knjige koje su prevele naše uvažene profesorice naučila sam mnogo više, brže i kvalitetnije o Muahaddisama u Egiptu“, kazala je Boškailo. Na promociji se posebno osvrnula na mulselsel hadise, jednu od brojnih kategorija u ovoj oblasti islamskih nauka.

„Knjiga Muhaddise je rijetko i neobično djelo, kako po svom sadržaju tako i po značaju. Govori o ženama učenjakinjama tokom 15 stoljeća islama i omogućava čitaocima da se upoznaju sa više od 8 000 poznatih učenjakinja, i kao takva, knjiga je veoma važna za ujednačeno uvažavanje žena u muslimanskom društvu“, kazala je Nermina Baljević jedna od prevoditeljica knjige. Ona se osvrnula i na bitnost cjelovitog percipiranja naučnih kompetencija žena, jer se često dešava da pojedinci njihovu funkciju usmjeravaju na razmatranje tkzv „ženskih tema, porodica, odgoj, djeca, porodične teme, čime se zanemaruje stručna kompetencija u primarnim naučnim oblastima. „Praksa i povijest su potvrdili da žene, učenjakinje hadisa nikada ni jedna bila optužena za sumnjive predaje i prenošenja a pogotovo za izmišljanje hadisa“, istakla je Baljević.
Manifestacija „Dani porodičnih vrijednosti“ bit će nastavljena u subotu 14 marta izložbom radova mostarskih umjetnica.
Muhaddise