Mevlud u Gornjoj Drežnici tradicija od višestrukog značaja

715
Miz Mostar Aktivnost

U prisustvu nekoliko stotina vjernika iz Drežnice i susjednih džemata jučer je proučen tradicionalni mevlud i šerif u ovom mjestu. Mevlud su proučili mostarski imami, a prigodne vazove održali su glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić i mostarski muftija Salem ef. Dedović. U programu su nastupili i članovi ansambla „Ornament“. Mevlud u Gornjoj Drežnici je tradicija koja je kroz historiju za ovaj kraj značila očuvanje Islamske zajednice i jedinstva muslimana u teškim vremenima. Mjesni imam Džafer ef. Beglerović je izrazio nadu da će ta tradicija i u buduće biti nastavljena. Poručio je da se ova tradicija treba ljubomorno čuvati i održavati. „Ne smijemo dozvoliti da se ova tradicija izbriše, pa da dobiju prostor oni koji nam lijepe etikete da smo mi narod bez tradicije, jezika i kulture, a mi imamo i ljepše i više od drugih“, rekao je ef. Beglerović. On se na kraju svog obraćanja zahvalio ljudima koji su proteklih mjeseci pružili svesrdnu podršku u akciji uređenja džamijske avlije. Naime, džematski obor je pokrenuo akciju kojom su kamenim pločama prekrili površinu između džamije i harema. Uporedo s tim pokrenuli su akciju izgradnje imamskog stana. „Nama je imamski stan potreban kako bi džemat mogao funkcionirati nesmetano i disati punim plućima“, kazao je. Pojasnio je da će biti otvorena mogućnost dobročiniteljima da se tokom gradnje stana uvrste u red vakifa bez kojih Drežnica nije nikada bila. „Kad sve bude završeno napravit ćemo posebnu svečanost na kojoj ćemo istaknuti sva imena naših vakifa, jer oni su nosili, nose i nosiće sva iskušenja koja nam se nameću. Na tom putu ne smijemo posrnuti i ne smijemo se umoriti“, dodao je.

Miz Mostar Aktivnost

Komentirajući važnost održavanja tradicije mevluda glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić je ocijenio kako je ona utemeljena na učenju islama a ogleda se u jačanju zajednice i očuvanju islamskih vrijednosti. Koristeći ajete i hadise ef. Cikotić je pobrojao one tradicijske vrijednosti koje su vjekovima čuvane među bosanskim muslimanima kao što su su namaz, post, hadž, klanje kurbana, održavanje rodbinski i prijateljskih odnosa, briga o jetimima, obrazovanje djece, činjenje dobrih djela itd… „Posebno smo obradovani ovim lijepim i plemenitim djelom koje ste pokazali kroz brigu o džamiji i džamijskom dvorištu“, rekao je ef. Cikotić. Pozvao je okupljene vjernike da iskoriste blagoslovljeno vrijeme deset dana zu-l-hidždžeta da još više i još istrajnije iskažu pokornost Uzvišenom Allahu i svoju pobožnost.

Miz Mostar Aktivnost

Mostarski muftija Salem ef. Dedović još sadržajnije i još emotivnije poručio je okupljenim vjernicima da ustrajavaju na očuvanju tradicije mevluda u koju je potrebno učitavati još više iskrenih osjećaja, prijemčljivijih detalja i više inovativnosti. „Tu tradiciju trebamo spojiti sa savremenim trenutkom u kojoj će i dušom i tijelom učestvovati svim muslimani i muslimanke ovog džemata“, rekao je muftija Dedović. Kratko je prokomentirao i aktuelnu dramu koja se dešava širom islamskog svijeta. „Ovih dana svjedoci smo nereda i nemira, strahova, tegoba, predrasuda, zidova, žica i bedema, svjedoci smo isključivosti koje se podižu između naroda, vjera, kultura, između ljudi, i one ne vode ničemu. Vode u sunovrat kompletnog čovječanstva u 21 stoljeću. Naš mali bošnjački, autohtoni evropski narod, iz tih događaja mora izvući pouku, mora znati razlučiti šta je na sceni. Moramo jasno kazati da je ovo što muslimanska populacija proživljava rezultata uskogrudno i preuskog, neutemeljenog i površnog poznavanja islama. Islam nikada nije bio zatvoren, isključiv i netolerantan To je otvoreno učenje prema svima. Mi smo zahvaljujući viševjekovnoj tradiciji kao narod u BiH bili i ostali otvoreni narod. Ne prihvatamo i ne smijemo prihvatiti bilo kakvu zatvorenosti ili isključivost. Ni u vjerskom, ni u duhovnom, ni u političkom, ni u kulturnom smislu. Svaka isključivost je šejtanski posao. Mi moramo imati širok i tolerantan pristup“, poručio je muftija Dedović. Pozavo je okupljene vjernike da posebnu pažnju posvete svojim porodicama, odgoju i obrazovanju djece kako bi umjeli odgovoriti na izazove koje živimo, kako ne bi pali pod utjecaj sumnjivih ljudi koji se s njima putem mass-medija poigravaju i iskorištavaju ih. Na kraju svog govora muftija je odao priznanje mjesnom imamu Džafer ef. Begleroviću za sve što je učinio na polju očuvanja i afirmaciji islamskih vrijednosti na području Drežnice.