Mektepska pouka i upis u novu mektepsku nastavnu godinu na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, shodno kalendaru Rijaseta IZ-e, počet će u subotu 11. septembra 2021. godine.

Nastava će se odvijati po ustaljenom modelu uz fizičko prisustvo polaznika u mektebskim učionicama. Iz Službe za vjerske i odgojno-obrazovne poslove Rijaseta IZ-e apelirali su da džematski odbori pripreme uvjete za realizaciju mektebske pouke i boravak polaznika u mektebu u redovnim i posebno vanrednim okolnostima u skladu sa aktuelnim epidemiološkim stanjem i preporukama nadležnih organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i nadležnih državnih/entitetskih/kantonalnih i drugi organi u Bosni i Hercegovini.

Prema tim preporukama potrebno je:
– održavati redovnu higijenu, vršiti dezinfekciju i provjetravanje,
– obezbjediti sredstva za dezinfekciju ruku i dezinfekcijsku barijeru/gazište za obuću,
– obezbjediti fizičku distancu polaznika rasporedom klupa i stolica za sjedenje, tako da svaki polaznik ima dovoljno kvadratnog prostora prema važećim propisima državnih organa.

Polaznici će, shodno potrebama mjesta i općih prilika u okruženju, biti raspoređeni u grupe, a ukoliko se pokaže neophodnim preporuka je da se primjenjuje kombinovani model (tradicionalno i na daljinu/ online) održavanja nastave i rasporede grupe na način da subotom dolazi jedan dio djece a drugi nedjeljom.

Prema ovim preporukama bilo bi dobro da roditelji sa muallimima porazgovaraju o svim vidovima organizacije mektepske nastave, posebno ukoliko imaju specifičnih zahtjeva i inicijativa.

„Mektepska nastava je nezamjenjiv odgojno obrazovni proces koji na najdirektniji način utječe na formiranje moralnih osobina kod naših vjernika. Uz podrušku roditelja i džematkih odbora naši će muallimi dati sve od sebe da svi skupa postignemo, prije sveg aBožije zadovoljstvo, a potom i što bolje rezultate, zarad naše zajedničke sretnije i bolje budućnosti“, poručili su iz Vjersko-prosvjetne službe Medžlisa IZ-e Mostar.