Mektepska godina okrunjena svečanom akademijom

591
Miz Mostar Mekteb

Završetak mektepske nastavne 2010/11. godine u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar u nedjelju večer 05.06.2011. g. okrunjen je svečanom Mektepskom akademijom u avliji Karađoz-begove džamije u Mostaru. Peto tradicionalno okupljanje polaznika mektepske nastave na zajedničkoj svečanosti iznova je potvrdilo da je ovaj vid afirmiranja mekteba u aktuelnom društveno-sociološkom trenutku više već potreban s obzirom na činjenicu da su učenici osnovinih škola izloženi raznim negativnim utjecajima i pošastima modernog vremena. U programu svečane akademije učenici i roditelji su imali priliku nešto više čuti o značaju mektepske nastave te prisustvovati zvaničnom proglašenju najboljih polaznika mostarskih mekteba.

U programu pete Mektepske akademije pored polaznika učešća su uzeli učenici predškolskih kerativnih igraonica „Zemzem“. Okupljenim vjernicima, djeci i roditeljima svečanim govorom obratio se glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović. „Svečana akademija je ušla u našu lijepu tradiciju ukupnog angažmana na polju obrazovanja mladih naraštaja. U ovom svečanom trenutku želim samo dati preporuku našim roditeljima da posvećuju još više pažnje i ljubavi u odgoj i obrazovanje svoje djece. Ovu preporuku ostavio nam je i Božji Poslanik u brojnim hadisima. Svi smo u prilici i pozvani smo kao vjernici da se baziramo na islamski odgoj naše djece.“, kazao je glavni imam Dedović pozivajući prisutne da se pridruže naporima i angažmanu Medžlisa Islamske zajednice u unaprijeđenju mektepske nastave.

Na kraju svečanog programa glavni imam je uručio diplome i zahvalnice najuspješnijijm učenicima i to:
Za najbolje rezultate ostvarene na Mektebskoj Olimpijadi 2011. U kategoriji utrka na 100 metara za djevojčice nagrađeni su: 3. Marić Delila – mekteb Humi, 2. Adna Zubović – mekteb Šarića džamija i 1.Ehlimana Maksumić – mekteb Kozice. U utrci na 100 metara za dječake nagrađeni su: 3. Marić Dervo – Podveležje, 2.Čampara Aldin – mekteb Livač, 1. Anes Čulinović – mekteb Humi. U ekipnoj sportskoj disciplini Odbojka nagrađeni su mektebi: 3. Pograđe, 2. D. Drežnica i 1. Vrapčići. U ekipnoj sportskoj disciplini mali nogomet nagrađeni su mektebi: 3. Drežnica, 2.Opine i 1. Gubavica. U ekipnoj sportskoj disciplini Potezanja konopca nagrađeni su mektebi: 3. Vrapčići, 2. Humi i1.Livač . U ekipnoj sportskoj disciplini Štafeta na 200 metara nagrađeni su mektebi: 3.Musala, 2.Humi i1. Livač. Za ostvarene ukupne rezultate na mektebskom takmičenju Mostarskog medžlisa, održanom 8. maja 2011 g. nagrađeni su: za osvojeno III mjesto mekteb Opine, za osvojeno II mjesto mekteb D. Mahala, i za osvojeno I mjesto, mekteb Kočine-Masline. Za najbolje pojedinačne rezultate na mektebskom takmičenju Mostarskog medžlisa, održanom 8. maja 2011 g. nagrađeni su: U kategoriji Općeg znanja: za III mjesto: Ammar Brkan, mekteb Opine, II mjesto: Sadžid Džiho, mekteb Dračevice i I mjesto: Alija Fajić, mekteb Kočine – Masline. U kategorija: Kiraet – starija grupa: za III mjesto: Lamija Jugo, mekteb Ričina, II mjesto: Jahja Bećoja, mekteb Kočine – Masline i I mjesto: Amar Avdić, mekteb D. Mahala. U kategoriji: Kiraet – mlađa grupa: za III mjesto: Aiša Čevra, mekteb Vrapčići, II mjesto: Sekina Badreldin, mekteb D. Mahala i I mjesto: Lejla Marić, mekteb Kočine – Masline.

Za izuzetnan materijalni doprinos boljoj organizaciji nastave i uslovima rada djece Medžlis Islamske zajednice Mostar sinoć je dodijelio zahvalnice: EMIRU ISIĆ, IBRI MARIĆU, DAMIRU SADOVIĆU, te predstavnicima kompanije MEMIĆ COMERC d.o.o. Posebna nagrada i priznanje za organizaciju mektebskih akademija 2007-2011.g. dodjeljene su Enever ef. Husniću i voditeljima programa Amni Marić i Muji Gosto.