Mekteb „Vrelo znanja“ nova vakufska vrijednost

838
Miz Mostar Mekteb

Mekteb «Vrelo znanja» sa abdesthanom izgrađen na mjestu stare i dotrajale zgrade u prisustvu velikog broja džematlija, vakifa i donatora jučer je (18.05.2015.g.) svečano otvoren pred podne namaz. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici izvršen i zakonodavne vlasti s nivoa Federacije i Hercegovačko-neretvanskog kantona i predstavnici Pravoslavne i Katoličke crkve u Mostaru. Svečanosti je prisutvovao i sin dugogodišnjeg imama Šarića džamije Ibrahim ef. Ramića dr. Nusret Ramić, te brojni potomci čuvenih mostarskih porodica s Luke. Čast da otvori mekteb pripala je polaznicima mektepske nastave Samri Karadža, Džani Bajgorić, Ensaru Jelovac uz pratnju muallima Mustafe ef. Jelovca čime je i simbolično naglašen značaj i cilj ovog izuzetno velikog poduhvata.

Miz Mostar Mekteb

„Kad smo počeli sa gradnjom mekteba nismo imali ni jedne konvertibilne marke. A danas, kad svečano otvaramo ovaj objeka,t nemamo ni jedne marke duga“, kazao je Mirzo Ćemalović, koji se skupu obratio u ime građevinskog odbora. Istakao je da su odlučili mektebu dati ime „Vrelo znanja“ jer im je želja i namjera da se u ovom objektu pored vjerskih stiču i sva druga opće potrebna, humana znanja. „Njegova multidisciplinarna namjena i opremljenost ovaj mekteb čine najprestižnijim na području cijele Hercegovine“, kazao je Ćemalović.

Miz Mostar Mekteb

U izgradnju mekteba, abdesthana i uređenje džamijske avlije utrošeno je 176.000 KM. Radove su finansirali brojni građani, džematlije, privredni subjekti iz Mostara, Sarajeva i drugih dijelova naše zemlje. Posebno hvale vrijedna i značajna je činjenica da su svojim novčanim sredstvima gradnju mekteba pomogli i raseljeni Mostarci koji danas žive širom svijeta te građani Mostara koji pripadaju drugim vjerskim svjetonazorima. Projekat, kako je naglasio Alden Kajtaz, predsjednik džematskog odbora je rezultat jedinstva džemata i šire zajednice. Na svečanosti su najznačajnijim donatorima i vakufima uručene vakufname i prigodne zahvalnice. Građevinski odbor dodijelio je 27 vakufnama.

Skupu su se obratili bivši i sadašnji mostarski muftija Seid ef. Smajkić i Salem ef. Dedović. Muftija Smjakić se prisjetio vremena kada je jedina džamija u Mostaru u kojoj su se klanjala četiri dnevna namaza bila Šarića džamija ispred koje su s ovog svijeta ispraćani brojni merhumi.

„Gradnja ovog mekteba, abdesthane i uređenje avlije je dokaz da i nevladin sektor može napraviti velike poduhvate ove vrste ili neke druge kulturne projekte i zato je veoma važno da se Islamska zajednica i dalje otvora prema svim dobronamjernim ljudima“, kazao je ef. Smajkić. Osvrnuvši se na značaj mekteba u islamskoj kulturi življenja podsjetio je da islam počiva na znanju, vjeri i moralnom usavršavanju. „Islam znači predanost Bogu svim našim bićem, što podrazumijeva vjerovanje u Boga, činjenje dobrih djela i primjereno moralno ponašanje. Vjera mora da se osloni na znanje, na dobro djelo i plemenitost, odnosno moral. Nemate od znanja ništa ako nije potkovano moralom“, rekao je Smajkić.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović ocijenio je da je ovaj projekat nova vakufska vrijednost podsjetivši kako su vakufi tokom historije Mostara imali značajnu ulogu u kulturnom, javnom, društvenom, vjerskom i privrednomživota. „Bez vakufa ovoga grada ne bi bilo. Danas svjedočimo novom kolektivnom vakufu, jednoj od starih tradicija ovoga grada. U Mostaru su postojali brojni kolektivni vakufi, sirotinjski, česmanski itd… U ovu ideju kolektivnog vakufa utkali su se i ljudi koji nisu muslimani što je posebna vrijednost ovog vremena. U tradiciji ovog grada to nije nište neuobičajeno. Ovaj objekat je na tragu te slavne slave, naših slavnih predaka koji su vakufe temeljili, razvijali i unapređivali. Neka ovo bude povod i motiv da uskoro ponovo dobijemo samostalne vakufe“, poručio je muftija Dedović.

Izgradnja mekteba „Vrelo znanja“ sa abdesthanom je prvi značajniji iskorak novih vakufskih vrijednosti uz Šarića džamiju u posljednjih 400 godina.