Predsjednik i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar Džafer Alić i mr. Dino ef. Maksumić danas su uručili vrijedne komplete knjiga osnovnim školama u Mostaru koje nastavu izvode po federalnom nastavnom planu i programu. Radi se o 21 naslovu iz oblasti književnosti, historije i kulturne baštine Bošnjaka. U komplete knjiga uvrštena su i neka od izdanja Medžlisa IZ-e Mostar, IC Štamparije i B.Z.K. „Preporod“, G.D. Mostar.

U prijepodnevnim satima komplete knjiga uručili su Osnovnoj školi „Mustafa Ejubović- Šejh Jujo“, IV. Osnovnoj školi, O.Š. „Gnojnice“ i O.Š.“Vrapčići“, dok će posjeta preostalim školama biti upriličena naredih dana. „Nakon popunjavanja knjižnog fonda Karađoz-begove biblioteke ukazala nam se potreba da određeni broj naslova poklonimo i osnovnim školama. Svjesni smo činjenice da je u današnje vrijeme vizualizacije i medijskog pritiska na mlade potrebno afirmirati knjigu i klasičan način čitanja jer smatramo da je knjiga temelj svakog društva“, o motivima kaže predsjednik Medžlisa Džafer Alić. Osim osnovnim školama Medžlis IZ-e Mostar ima namjeru ovakvu vrstu donacije uručiti i srednjim školama u Mostaru s ciljem postizanja što većeg nivoa međusobne saradnje. „Na ovaj način nastojimo skrenuti pažnju cijelom društvo na značaj knjige,da trebamo otvoriti oči jedni drugima i pokazati put kojim treba da idemo“, poručio je Alić.

S neskrivenim oduševljenjem direktor O.Š. „Mustafa Ejubović Šejh Jujo“ Mustafa Džafić zahvalio se čelnim ljudima Medžlisa na vrijednoj donaciji jer su knjige uvijek bile najdraži i najvrjedniji poklonu pogotovo ustanovama i institucijama odgoja i obrazovanja. „Vjerujem da će ove knjige koristiti našim učenicima da obogate i prošire svoje znanje. Za nas je ovo velika gesta, vrijedna svake hvale“, kazao je Džafić. Rad školske biblioteke i povećanje knjižnog fonda, naglasio je, jedan je od prioriteta u njihovom svakodnevnom radu.

Darovane knjige IV Osnovnoj školi pored suštinske funkcije, da će koristiti učenicima, podjednako će koristiti i nastavnom osoblju. „Nama je izuzetno važno da imamo odličnu dugogodišnju saradnju sa Medžlisom IZ-e Mostar i da im se uvijek možemo obratiti, bilo kad i u bilo kom smislu, da zajednički možemo potražiti odgovarajuća rješenja“, istakla je direktorica IV Osnovne škole Seada Kuštrić. Premda IV OSnovna škola ima solidan knjižni fond Kuštrić naglašava kako knjiga u školama nikad ne može biti dosta, te da je svaka donacija dobro došla.

Medžlis IZ-e Mostar ove donacije osnovnim školama upriličio je u povodu obilježavanja mjeseca rebiu-l-evvela, mjeseca rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda a.s. i u povodu obilježavanja mjeseca oktobra koji je na međunarodnom nivou proglašen kao mjesec knjige.
Osnovne skole