Uslijed pogoršane epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i gradu Mostaru vjersko-prosvjetna služba Medžlisa IZ-e Mostar još jednom je uputila apel džematlijama da se pridržavaju svih propisanih mjera kriznih štabova. U tom smislu preporučili su da na dženaze dolaze isključivo uži članovi porodica.

Apel prenosimo u cijelosti:

” Poštovane džematlije, s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u gradu Mostaru i učestalih smrtnih slučajeva izazvanih virusom COVID-19, apelujemo na sve džematlije i sve ljude da u potpunosti poštuju mjere donesene od strane državnih organa, da u džamije i sve zatvorene prostore ulaze i borave isključivo s pravilno postavljenom maskom, da drže distancu, da redovno peru ruke toplom vodom i sapunom, da vrše dezinfekciju ruku, prostora, da maksimalno izbjegavaju zadržavanje i okupljanje na većim skupovima koji su u suprotnosti sa donesenim mjerama Kriznog štaba.

Na dženaze trebaju dolaziti isključivo uži članovi porodice, uz izbjegavanje rukovanja prilikom izražavanja saučešća, da na dženazama također nose maske i drži potrebnu distanaca od 2 metra, kako prilikom redanja u safove tako i pri ukopu umrle osobe.

Epidemiološka situacija je izuzetno loša, stoga nam je očuvanje života i zdravlja kolektivna obaveza. Poštivanjem mjera svi zajedno trebamo doprinijeti poboljšanju situacije.”, navodi se u apelu.