Mirnu šetnju i podsjećanje na žrtve genocida počinjenog u Srebrenici članice udruženja „Žene Srebrenice“, „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, „ Žene Podrinja“, i „Srebreničke majke“, danas su, umjesto u Tuzli kako je to uobičajeno svakog 11. u mjesecu, upriličile su u Mostaru.

Programi obilježavanja sjećanja počeli su poklanjanjem hatma dove u Karađoz-begovoj džamiji, gdje im je u ime domaćin tople riječi dobrodošlice izrazio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar mr. Dino ef. Maksumić. „Velika nam je čast da s njima danas možemo podijeliti ove trenutke i saosjećati sa njihovom individualnom boli“, kazao je ef. Maksumić.

Današnja mirna šetnja u Mostaru od Karađoz-begove džamije, Mostarskih šehitluka i Starog mosta, sa istaknutim uobičajenim transparentima, kako je to naglasila Munira Subašić, samo je jedan od vidova skretanja pažnje domaće i svjetske javnosti na istinu o genocidu u Srebrenici.

„Već 27 godina borimo se i tražimo istinu. Borimo se za pravdu. Danas smo htjeli da dođemo u Mostar jer znamo da je Mostar prošao kroz nešto slično kao što je preživila i Srebrinica da podsjetimo one koji spavaju da se probude, da znaju da mi, majke, još uvijek tu, da nismo našle kosti svoje djece, da zločinci nisi izvedeni pred lice pravde i da se nauči nešto iz prošlosti kako bi imali bolju i sretniju budućnost“, kazala je Subašić.

Nura Begović istakla je da šetnja u Mostaru pored sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici ima za cilj naglasiti da se to isto dešavalo i na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

„Pored toga što smo žrtve mi smo i prognana lica i povratnici. Naš cilj je podsjećati na istinu i pravdu. Evo sad su jednog zločinca pustili na slobodu. Kažu da će pustiti i Mladića. Sve mu je tamo bilo pruženo. Bilo mu je bolje već u jazbini u kojoj se krio i na kraju kao bolestan je pa ga treba pustiti. Zašto to radi sud. Protiv toga se mi borimo. Mi porodice to ne možemo više da podnosimo, ne možemo da izdržimo“, poručila je Begović.

Sličnu poruku imala je i Kada Hotić.

„Jastučići sa imenima koje izlažemo su jastučići koji govore da još uvijek tražimo naše najmilije koji su ubijeni. Želimo probuditi svijest i onih koji znaju za grobnice a to kriju, da se jednom otvore i budu ljudi, da ozdrave od tog zla, da bar sebe ubijede da su ljudi u ljudskom biću, da nam pokažu i da bar uzmemo posmrtne ostatke i da ih pokopamo onako kako naša vjera nalaže“. Kazala je Hotić.

Ona je upozorila i sve bosanskohercegovačke patriote da zlo koje se nadvilo nad Bosnom i Hercegovinom još uvijek nije ušutkano i da ne miruje i da još uvijek treba dizati glas za njen spas da je niko ne uništava i ne dijeli.

„Ostala sam bez sina, muža, braće, ukupno njih 56. Trošim 78 godinu a daću posljednji atom svog zdravlja da se ovo zlo ne ponovi i da se ne uspavamo jer zlo ne miruje“, zaključila je Hotić.

Tokom mirne šetnje brojni turisti i prolaznici su s punim uvažavanjem i emocijama saosjećanja pa i suzama dostojanstveno ispratili njihovu povorku. Članovi udruženja „Mostari“ u njihovu čast priredili su i skok sa Staroga mosta.