Shodno odluci Rijaseta Islamske zajedcnie (IZ) u Bosni i Hercegovini mektepska nastava počela je danas i na području Medžlisa IZ-e Mostar.
Upis polaznika izvršen je u svih 39 mekteba koliko ih djeluje u ovom medžlisu. Uz hair dove za dobro zdravlje i zalaganje tokom nastave prigodne čestitke polaznicima mekteba uputio je glavni imam mr. Dino ef. Maksumić.

On je posjetio mektebe u džematima Brankovac, Gornji Zalik, Vrapčićima i Livču . Uz kratke razgovore sa učenicima i njihovim mualimima polaznike je častio, za ovu priliku pripremljenim, slatkišima.

„Na osnovu uvida u rad mekteba koje smo posjetili primjetili smo da je upis učenika uobičajen kao i prethodnih godina. Djeca koja su pohađala prošlu nastavnu godinu učinila su to i ovog puta“, istakao je ef. Maksumić, dodavši kako očekuju da će ukupan broj upisane djece biti sličan prošlogodišnjem, oko 1700.

Apelirao je na roditelje da predano i krajne odgovorno omoguće svojoj djeci vjerski odgoj i obrazovanje kroz mektebe jer se radi o neizmejrno važnom procesu za budućnost šireg društva.

„Mekteb je od izuzetne važnosti za naše društve jer kroz mektebe djeci usađujemo pozitivne vrijednosti koje će praktikovati tokom cijelog života“, kazao je. Na kraju je zamolio roditelje da u tim nastojanjima pomognu mualimima aktivnim praćenjem cjelokupnog nastavog procesa te da svojim savjetima i sugestijama unaprijede dosadašnji rad. Ef. Maksumić je