Iz Sehare

3621
Miz Mostar Sehara

Cilj Kulturno-edukativnog centra za ženu „Sehara“ je prepoznavanje potreba u društvu te organiziranje različitih sadržaja koji će adekvatno odgovoriti tim potrebama. U našem fokusu djelovanja jeste žena, ali ostavljamo prostor i za druge društvene kategorije kako bismo zadovoljili primarni cilj. Godišnjim planom i programom našeg djelovanja predviđeno je organiziranje kulturnih, edukativnih, vjerskih i rekreativnih sadržaja. Dosadašnje aktivnosti u ovoj godini ogledaju se kroz različite radionice rukotvorina i aktivnosti za rekreaciju kao stress free programi koji pružaju alternativu ženi da izdvoje vrijeme samo za sebe u kojem će njegovati fizičko i mentalno zdravlje duha i tijela. Naše članice pohađaju kurs šivanja, kurs izrade slika na aluminijskoj foliji, kurs tkanja ćilima, a uskoro počinjemo s kursom izrade igračaka tehnikom heklanja. U okviru predramazanskih aktivnosti planiramo organizovati izložbu Seharinih rukotvorina kao i reviju modela koje izrađuju i pripremaju polaznice napredne grupe šivanja pod mentorstvom instruktorice te modne dizajnerice i blogerice Selme Bijedić. Pored ovih aktivnosti predramazanski kao i ramazanski program će biti bogat različitim sadržajima.

Naš cilj je također poticanje poduzetništva kod žena, osposobiti žene da svoj hobi preobliče u dodatne prihode za svoju porodicu, te dodatno je educirati kako bi bila kompetentnija i kompletnija na tržištu rada. U okviru ovoga cilja radimo na izradi strategije i plana edukacije, kako bismo kontinuirano gradili lične i profesionalne kompetencije kod žena.

Vodeći se poslovicom „Mens sano in corpore sano – U zdravom tijelu zdrav duh“, za naše članice smo pripremili projekat „Budi fit“ koji je jedan od naših najpopularnijih projekata predvođen profesionalnom instruktoricom koja svoje vještine kombinovanja fitnessa, zumbe i pilatesa te pozitivnom energijom održava brojnost i redovnost polaznica.

Projekat koji posebno krasi Seharinu široku lepezu različitih sadržaja je „Jedi zdravo, budi zdravo“, dvomjesečni ciklus radionica o pravilnoj prehrani namijenjen našim mališanima, djeci od 3 do 10 godina. Uzimajući u obzir činjenicu da se broj pretile djece kontinuirano povećava, pored tjelesne aktivnosti, izuzetno je bitna zdrava i pravilna prehrana naše djece. Kako bismo naučili naše najmlađe generacije od rane životne dobi zdravim stilovima života vodeći se Kur’anskim ajetom „ I jedite i pijte samo ne pretjerujte …“ te Hipokratovom izrekom „Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana“; naši edukatori, diplomirani psiholozi i polaznice sistemske porodične psihoterapije, su postigle zavidne rezultate koje smo sumirali na kraju samog ciklusa.

I u narednom periodu ćemo nastojati širiti pozitivnu energiju, biti pozitivna i produktivna pojava u društvu te svojom kreativnošću i inovativnošću prepoznati u zajednici.
KEC za ženu „Sehara“
Koordinatorica
Edna Isić-Balić

Sehaara