Na širem platou bjelopoljske kotline i ove godine organizirano je niz kulturnih, memorijalnih i vjerskih programa u znak sjećanja na šehide i poginule borce ovoga kraja. Centralni program, u kojem su učestovali učenici osnove škole, polaznici mektepske nastave i hor Medžlisa IZ-e Mostar, upriličen je sinoć nakon akšam namaza u memorijalnom centru Potoci. Učenici su na sebi svojstven način iskazali opredijeljenost za njegovanje ove vrste kulture sjećanja na najhrabrije sinove A R BiH, koji su im, žrtvujući svoje živote omogućili slobodu, mir i dostojanstveno djetinjstvo.
Programu je prethodio doček učesnika marša mira organiziranog u popodnevnim satima na relaciji Podgorani-Livač-Potoci, putanjom kojom se 24.8.1993.g. kretalo 19 pripadnika A R BiH pokušavajući izvršiti borbeni zadatak utvrđivanja linija prema Raštanima, kada ih je pogodila neprijateljska granata. Desetorica njih su poginuli, dok je preostalih devet bilo teže ili lakše ranjeno. Učesnici marša su posjetili i sva spomen obilježja u Bijelom Polju. Brojne delegacije iz javnog i društvenog života grada Mostara i Hercegovine na spomen obilježju proučile su fatihu i položile cvijeće.

„Ovaj dan je jedan od najsudbonosnijih u novijoj historiji Bijelog Polja, dan kada je u jednom danu poginulo deset naših boraca, a naši ljudi su ginuli tokom cijelog rata na praktično svim ratištima u Bosni i Hercegovini“, podsjetio je Alija Šunje predsjednik organizacionog odbora manifestacije. On je dodao da se na ovaj način, pored sjećanja na šehide, čuva, njeguje i izgrađuje zajednica što je jedan od primarnih zadaća svakog pojedinca i svake društvene strukture.

Uz zahvalu Svevišnjem Gospodaru na blagodatima kojima je, uz kušnje, obdario sadašnju historijsku epohu glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić protumačio je važnost sjećanja na šehide, stajališta islama koja se odnose na njihov tretman u tradiciji islama i počasti koje ih očekuju na budućem svijetu. „Mi smo danas zahvalni šehidima, ali smo zahvalni i njihovim roditeljima koji su prošli kroz teške trenutke i koji su našli utjehu u našoj plemenitoj knjizi Kur’an-i-kerimu“, kazao je ef. Maksumić. Podsjetio je da su šehidi u borbama za slobodu, podnijeli velika iskušenja, da su se odricali najdražih ovosvjetskih vrijednosti i da su konačno Božijom voljom dali vlastite živote. „Žrtva šehida je velika. To i nas obavezuje da i naša žrtva bude velika, da svi koji imamo funkcije, emanete, bez obzira da li je u mektebu, školu, politici, državi… trebamo biti spremni na podnošenje žrtve i na zalaganje za ovu našu djecu, za sve nas. Jer ako je šehid bio spreman proliti svoju krv za ovu zemlju, pa zar i mi ne bi trebali biti spremni na malo više žrtve. Svi možemo i moramo uraditi ono što je do nas“, upozorio je ef. Maksumić. U tom smislu, na kraju svog govora, svim prisutnim uputio je apel da svoju djecu upišu na mektepsku nastavu, jer je to njihov emanet odgajanja i izgradnje moralnih i jakih ličnosti.
Potoci