U četvrtak, 29.7.2021.godine na Memorijalnom centru Drežnica, upriličen je program povodom Dana sjećanja na šehide Drežnice.

Na musalli Centra program su izveli mladi iz džemata Drežnica koji su autobiografskim recitalima i ilahijama probudili emocije kod prisutnih. Programu su prisustvovali ratni komandanti Samostalnog bataljona Drežnica, veliki broj domaćeg stanovništva i brojne zvanice iz vjerskog, kulturnog i političkog života grada Mostara, koji su svojim prisustvom uveličali ovaj značajan datum za Drežnicu i Drežnjake, ali i za grad Mostar i državu BiH.

Među prisutnima su, između ostalog, bili: zastupnik u Državnom parlamentu Edin Mušić, zastupnik u Federalnom parlamentu Zijat Mušić, ministar Obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK-a Rašid Hadžović, pomoćnik ministra za pitanja boraca HNK-a Halil Ćućurović i mnogi drugi.

Halil Ćućurović-Braca, nekadašnji komandant Samostalnog bataljona Drežnica a danas pomoćnik ministra za pitanja boraca HNK-a, u svom obraćanju i času historije hronološki poredao događaje kako su slijedili od početka 1992.godine do formiranja bataljona Drežnica, koji su ukazivali na to šta će zadesiti našu državu, i ponukali tadašnje rukovodstvo Drežnice i stanovništvo da se organizuju, naoružaju i pripreme za najgore što se ubrzo i desilo kada je uslijedila otvorena oružana agresija na naš narod i državu.

Ćućurović je govorio i o ratnom putu Samostalnog bataljona Drežnica, od Jahorine i akcije deblokade Sarajeva u decembru 1992.godine, odbrane Drežnice, učešću u deblokadi grada Mostara 1993.godine do brojnih drugih podviga u kojima su učestvovali hrabri i čuveni borci drežanjski “Sokolovi”.

Na Memorijalnom centru Drežnica prisutnima se obratio glavni mostarski imam mr. Dino ef. Maksumić koji je govorio o značaju koji šehidi imaju za sve nas.
Maksumić se referirao i na obraćanje Halila Ćućurovića kazavši da njegovo obraćanje treba i mora biti u svakoj kući, među važnim dokumentima, kao stalni podsjetnik da nam se više nikada u budućnosti nešto slično ne dogodi.

Na kraju programa imami su predali hatma-dovu pred duše šehida Drežnice, Mostara i države Bosne i Hercegovine. Dovu je proučio glavni imam nakon čega je uslijedilo zajedničko klanjanje akšam-namaza.

drežnica