Bazar – katalog vakufskih prostora

608

Katalog ‘Bazar’ je novi projekat Medžlisa Islamske zajednice Mostar koji ima cilj da predstavi javnosti vakufske prostore pod zakupom i njihovu ponudu našim članovima i široj društvenoj zajednici.

Medžlis Mostar već dugi niz godina pokazuje svoju opredijeljenost da afirmiše instituciju vakufa, koji kao takav služi ljudima i učestvuje u razvoju zajednice, te da ga na najbolji način stavi na raspolaganje vjernicima i svim dobronamjernim ljudima ovoga grada.

U katalogu predstavljamo posebnu ponudu naših zakupaca za članove Islamske zajednice, koji svojim izdvajanjima pomažu organizaciju cjelokupnog vjerskog života na području Grada te promociju univerzalnih, čistih vrijednosti naše vjere i bogate duhovne tradicije. Medžlis i na ovaj način brine o svojim džematlijama, čuva naše zajedništvo i našu vezu, te stoga i nudimo posebne ponude u najodabranijem danu u sedmici-petku.

U prvom broju smo pripremili posebne ponude za mladence koji prijave vjenčanje u Medžlisu IZ-e Mostar afirmišući tako naše mlade džematlije da slijede put i praksu našeg Poslanika, s.a.v.s.
Katalogu smo dali naziv ‘Bazar’ po našem poslovno-trgovačkom objektu na Maloj tepi koji je kao vakufski lokalitet preživio sve sisteme vlasti. U ovome, prvom broju kataloga možete pročitati intervju sa imamom centralne džamije našeg Muftijstva, hfz. Jusuf ef. Bećojom. Svakako da će i u narednim brojevima korisnici kataloga imati priliku upoznati se sa historijatom mostarskih vakufa. Također, u ovom broju dajemo poseban osvrt na naše partnere u Vakufskom dvoru.
Posebnu zahvalnost na samoj ideji ovakvoga kataloga, kao i razradi te ideje, iskazujemo kolegi Sanjinu ef. Šahiću, koji je pored svojih imamskih obaveza neumorno i vizionarski radio na ovom projektu.

Na kraju želimo istaći da smo ponosni na naše današnje vakife, koji svojim radom pomažu Zajednicu, te doprinose ispunjenju najveće misije živuće generacije, a to je prenošenje vrijednosti vjere na naše nasljednike. Nadamo se da će naš katalog dati doprinos u tom pravcu.

Prvi katalog Bazar možete pogledati OVDJE

Kenan Ovčina, urednik