Bajram u Šarici

972
Miz Mostar Aktivnosti

U malom, povratničkom naselju Šarica koje se teritorijalno nalazi u okviru najmanje bosanskohercegovačke općine Istočni Mostar trećeg dana Bajrama upriličena je svečanost u povodu nekoliko važnih događaja.

Svečanim presijecanjem vrpce označen je završetak radova na uređenju avlije, avlijskog zida i abdesthane uz obnovljeni mesdžid, klanjem kurbana i postavljanjem kamena temeljca praktično je počela gradnje munare uz ovaj vjerski objekat, a potom je otkrivena spomen ploča na kojoj se nalaze imena dvadeset poginulih i nestalih civila iz ovog kraja. Svečanu vrpcu presjekao je mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić, dok su s njim kamen temeljac za munaru položili Smajo Abaza i Edin Mušić, zastupnik u federalnom parlamentu.

Mostarski muftija h Seid ef. Smajkić izrazio je snažnu podršku povratnicima u ovaj strateški važan kraj. Muftija nije krio nadu da će njihov inspirativan primjer odanosti rodnom zavičaju poslužiti kao poticaj zvaničnim federalnim i državnim institucijama da realiziraju planirane projekte povratka. On je i tokom ove svečanosti izrazio puno pouzdanje u čvrstinu bošnjačkog jedinstva. „Hvala Bogu Bošnjaci će, poput vas ovdje u ovom hairli djelu, znati izraziti svoje stavove i na popisu stanovništva i oko statusa grada Mostara. I ovaj projekat potvrđuje da smo vitalni i neuništivi.“, pozivajući na ozbiljnost razumijevanja preuzetih emaneta rekao je muftija.

Tokom svečanosti na okupljenim su se obratili Miralem Gluhović koordinator za povratak gradskog područja Sjever, Ibrahim Kujan predstavnik Bošnjaka u Domu naroda RS-a i Edin Mušić, bivši ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladu F BIH. Prigodnu dobrodošlicu u ime povratnika i raseljenih stanovnika Dnopolja, Šarice i Zijemalja izrazio je Hamid Abaza. Hamid je pored ostalog kazao kako će izgradnja munare, čime će praktično mesdžid dobiti status džamije, biti temelj duhovnosti i pokretač drugih životnih vrijednosti, pokretač drugih procese povratka Bošnjaka na njihova ognjišta. I Kujan i Mušić u svojim govorima su naglasili da će svako sa svog nivoa dati sve od sebe kako Šaričani što prije imala optimalne uvjete za život i rad na ovim područjima.

Ove godine po prvi u njegovoj povijesti klanjan je bajram-namaz. Namaz je predvodio mladi Omar ef. Abaza, svršenik Karađoz-begove medrese. Namazu je prisustvovao i njegov profesor kurra hafiz Armin Abaza. Mesdžid u Šarici izgrađen je u proljeće 1969.g. Mesdžid je porušen početkom agresije na BiH 1992.g. Od 2002.g. počinje obnova porodičnih kuća. Mesdžid u Šarici obnovljen je i proklanjan 12. avgusta 2011.g. ili 12. ramazana 1432.h.g. U ovoj fazi, uređenju avlije i izgradnji abdesthane, kako je istaknuto na svečanosti, najviše je doprinio Avdo Abaza – Crni.
Spomen ploču otkrili potomci ubijenih civila

Spomen obilježje sa imenima: Abaza Derva1945, Abaza Hata 1912, Aabaza Osman 1909, Abaza Osman 1975, Abaza Selim 1953, Bulić Ibro 1933, Bulić Meho 1959, Demić Mustafa 1920, Demić Ramiz 1954, Demić Zila 1920, Đuliman Hata 1918, Kasumović Almin 1990, Kasumović Đulsa 1950, Kasumović Šejla1986, Mešić Ismet 1930, Omerika Derva1945, Omerika Fata 1930, Omerika Fatima 1941, Omerika Meho 1914, Omerika Zejna 1919, otkrili su djeca poginulih i nestalih Bošnjaka sa Zijemalja, Mustafa i Fatima Abaza.

Fotografije možete pogledati na facebook stranici Medžlis Islamske zajednice Mostar

Hasan Eminović