Prekinutu tradiciju okupljanja na godišnjem tradicionalnom mevludu u Podveležju džematski odbor posljednjih godina nastoji obnoviti. Nakon štu su prošle godine organizirali mevlud u mjesnoj džamiji nakon akšam namaza ove godine su to učinili nakon podne namaza u subotu 6. oktobra. 2018. god. Mevludski program obogaćen prigodnim ilahijama, na opće oduševljenje cijelog džemata, proučili su članovi hora „Sejfulah“ iz Konjica.
Pored mostarskih imama mevludu je prisustvovao veliki broj muslimana porijeklom iz ovog kraja koji danas žive i rade, najvećim dijelom, u Mostaru i drugom hercegovačkim mjestima. Džematski imam, Sanjin ef. Šahić, uz izraze dobrodošlice i zahvale svima koji su na bilo koji način doprinijeli oživljavanju ovog lijepog običaja, podsjetio je na faktore koji su utjecali da tradicija godišnjeg mevluda u Podveležju bude smatrana jednom od najbitnijih kulturoloških izražaja stanovništva ovog kraja.
„Naše dede i nene, naši stari su strogo vodili računa da obave namaz na vrijeme, i kad su bili u svojim kućama i kad su bili na planinama. Ako nisu imali vode uzimali su tejemum čistom i čistećom zemljom, obavili namaz i ponovo se vraćali svojim obavezama. Naši stari po povratku sa planine okupljali bi se u džamiji. Poželjeli su jedni druge, svoj džemat, svoju džamiju, okupili bi se u džamiji i proučili bi mevlud“, podsjetio je ef. Šahić, dodavši kako su uvijek vodili računa da sve što rade – rade s bismilom i u ime Allaha dž.š. Protumačio je neke od Poslanikovih hadisa koje su muslimani ovog kraja srdačno prihvatili i izgradili ih kao vlastite osobine.
„Naši preci nisu bili ni sebični ni lijeni. Koristili bi svoje vrijeme u činjenje dobra. Naše stare nene nikada nisu u svojim kućama besposleno sjedile, ili su plele ili su prele. Mi vidimo da uspjeh i danas baštine samo oni koji rade, koji se trude i koji su zasukali rukave. Nažalost, danas se kod djece u većini naših gradova i sela razvija potrošački mentalitet“, rekao je Šahić.
Glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić pozvao je prisutne da prepoznaju podarene blagodati od Uzvišenog Allaha i da ih koriste na najbolji i najkorisniji način. Ukazao je na promjenjivost društvenih ciklusa u historiji čovječanstva, te na važnost činjenja dobrih dijela, koja će koristiti, kako onome ko ih čini, tako i onima koji će na društvenu scenu doći poslije njih. U svom vazu-nasihatu prokomentirao je kur’ansku pripovijest o mladićima iz sure Kehf.
Program je završen posjetom šehidskom turbetu i učenjem fatihe pred duše šehida Podveležja koji su svoju vjeru i svoju pripadnost narodu potvrdili odvažnom borbom protiv agresije i vlastitim životima.

Podvelezje mevlud