Odjel za brak i porodicu MIZ-e Mostar i džemat Zalik organizovali su u subotu, 27.1.2024. godine treće po redu predavanje u okviru ciklusa predavanja: “Zdravlje u islamu” . Predavanje je održala dr. Irma Karadža Duraković, koja je govorila na temu “Oralna higijena kroz sunnet Poslanika s.a.v.s.” Na samom početku predavanja prisutne je podsjetila na određene hadise koji govore na ovu temu. Posebno je istakla hadis “Da se ne bojim da ću opteretiti svoje sljedbenike, strogo bi im naredio da prilikom svakog namaza očiste zube.” (Buhari i Muslim) Savremena stomatologija savjetuje pranje zuba dva puta dnevno, uvečer prije spavanja i ujutro pri ustajanju. Savremena preventivna stomatologija sugeriše da roditelji podučavaju djecu održavanju oralne higijene od treće godine, metodom osobnog primjera. Doktorica je uputila poseban savjet za pranje zuba maloj djeci kazavši da se zubi ne peru kaladontom ukoliko djeca ne znaju sami isprati ili prati samo gazom, ili samo vodom i četkicom. Motivacija Poslanika Muhammeda s.a.v.s. za održavanje oralne higijene vjernicima je najjasnije izražena u hadisu:

“ Dva rekjata namaza obavljena uz prethodno pranje zubi misvakom vrjedniji su kod Allaha za sedamdeset puta od namaza koji je obavljen bez takvog čišćenja.” (Derekutni i Dejlemi)

Doktorica je također navela da oralnu šupljinu čini oko 350 različitih mikroorganizama, uključujući bakterije, gljivice, protozoa, i vjerovatno virusnu floru koja egzistira svremena na vrijeme, pod određenim uslovima mikroorganizmi postaju patogeni i dovode do različitih oboljenja usne duplje. Također, podsjetila je na kulturu ponašanja, obazrivosti i ophođenju prema sagovornicima na koju poslanik a.s. savjetuje “Ko je jeo bijeli ili crveni luk zbog gladi ili zbog nečeg drugog, neka se ne primiče našim džamijama.” (Buhari i Ebu Davud, Tirmizi, Nesai i Ahmed.) Na upit prisutnih da li je zabranjeno jesti bijel luk Muhammed s.a.v.s. odgovara; “ Nije, nego ga mrzim zbog njegovog ružnog zadaha.” Čišćenje zuba misvakom i ispiranje usta vodom bila je stalna praksa Muhammeda. s.a.v.s. On je to činio i u danima bolesti i do zadnjih časova svog dunjalučkog života. Današnja medicina potvrđuje sve ove teze. Doktorica je u svom daljnjem izlaganju navela i sistemske bolesti koje nastaju oralnim fokusom:

1.bubrežne bolesti- cistitis, pijelitis, glomerulonephritis
2.lokomotorne bolesti-reumatoidni arthritis, artroze
3.kardiovaskularne bolesti- endokarditis, tromboza, trahikardija, miokarditis, palpitacije, aritmija
4. očne bolesti-konjuktivitis, iritis, episkleritis, korioditis
5. gastrointesinalne bolesti-gastritis, colitis, ulcus, apendictis
6. kožne bolesti-linchen ruber planus, acne vulgaris alopecia areata
7. respratorne bolesti-asthma rhinitis allergic
8. bolesti živaca -neuralgije.

Poruka Poslanika Muhammeda a.s., o potrebi održavanja potpune, svakodnevne, higijene usta i zuba potkrijepljena vlasititim primjerom prva je definirana poruka u danas dostupnoj literaturi o neophodnosti održavanja oralne higijene, kroz čišćenje zuba, masažu zubnoga mesa i ispiranje usne šupljine. Ovo predstavlja temelje preventivne stomatologije. Metode koje nudi savremena preventivna stomatologija, u realizaciji mjera potpune oralne higijene ne mogu polučiti rezultate ostvarive metodama koje je preporučio Muhammed a.s. svojim sunnetom.