Mjesec januar je period kada mnoga djeca provode svoje vrijeme igrajući se daleko od školskih klupa i svojih svakodnevnih obaveza uživajući u zimskom raspustu. Međutim, polaznici mekteba Brankovac koriste zimski raspust na pravi način.

Džematski Odbor Brankovac, uz podršku Medžlisa Islamske zajednice Mostar organizovao je prvi po redu „Zimski mektebski kamp“ koji se održao 6. i 7. januara u prostorijama Karađoz-begovog mekteba.

Učešće u ovom kampu uzelo je 25 polaznika/polaznica, od toga 17 dječaka i 8 djevojčica. Samu ideju i koncept kampa osmislili su, uz podršku Medžlisa, dvojica muallima, Sanjin ef.Šahić i hfz Jusuf ef.Bećoja , obojica imami u džematu Brankovac. Njima dvojici se kao koordinatorica pridružila i Elvedina Kazazić, prof.vjeronauke u VI Osnovnoj Školi. Kamp je prvenstveno bio edukativne naravi s ciljem da okupi djecu svih uzrasta na jednom mjestu, kako bi učili o din-i-islamu. Polaznici kampa su imali priliku obnoviti i praktično primijeniti znanje stečeno u mektebu.

Prvog dana, prof.Elvedina Kazazić je kroz zanimljiv način, koristeći svoja nastavnička umijeća, polaznicima objasnila način uzimanja abdesta. Nakon toga je uslijedio čas na kojem su polaznici imali priliku obnoviti lekciju klanjanja podne-namaza uz pomoć svojih maullima. Zatim su svi zajedno pristupili klanjanju podne namaza u Karađoz-begovoj džamiji. Za sve učesnike je bio obezbijeđen besplatan ručak za oba dana trajanja kampa u aščinici„Saray“.

Nakon ručka, muallimi su organizovali poseban kviz znanja u kojem su djeca na zanimljiv način mogla proširiti svoja znanja iz oblasti povijesti islama i temeljnih istina vjere. Nakon ikindija- namaza, polaznici su mogli pogledati prigodan crtani film „Princ Egipta“.

Drugog dana kampa, polaznici su učili kako se pravilno klanja ikindija-namaz te o tome šta sve može pokvariti abdest. Mualimi su pomagali polaznicima pri praktičnom uzimanju abdesta. Ovaj put mališani su namaz klanjali u džamiji Nesuh-age Vučjakovića zajedno sa svojim maullimom i imamom te džamije Sanjin ef. Šahićem. Nakon obavljenih obaveza, polaznici su se zaputili u Institut Yunus Emre gdje su mogli pogledati crtani film na turskom jeziku pod nazivom „Družba malih spasitelja“.

Kroz sedmosatne programe, pored druženja, djeca su kroz različite radionice učila i sistematizirala ranije stečena znanja o svojoj vjeri i temama vezanim za nju.

Pored edukativnog dijela, program kampa je obuhvatao i druge aktivnosti kao što su društvene igre, bojanke, traženje pojmova, crtane filmove i druge zanimljivosti koje su izmamile osmijehe na dječija lica. Roditelji, ali i djeca su bili veoma zadovoljni programom koji je osmišljen za njih, izrazili su nadu da se i sljedećih godina ako Bog da, organizuje kamp ovakvog tipa i da to pređe u tradiciju tokom zimskog raspusta.

Sanjin ef. Šahić i hfz. Jusuf ef. Bećoja
Kamp Brankovac