Radost zajedničkog iftara večeras su podijelili učenici i profesori Gimnazije Mostar. Zajedničkom iftaru prisustvovao je i mostarski muftija dr. Salem ef. Dedović, više u svojstvu nekadašnjeg profesora ove renomirane škole već kao visoki zvaničnik Islamske zajednice. Nimalo formaliziran sadržaj druženja i forma organizacije ovaj iftar su izdvojili od svih drugih koji se tokom mjeseca ramazana organiziraju u Mostaru i na prostorima Hercegovine.

Naime, iftarsku sofru pripremili su sami učenici i profesori na način da je svako od njih od kuće donio pripremljenu hranu i na takav način posvećenu dobrohotnost podijelio sa svojim prijateljima i kolegama. Iftaru je prethodio kratak kulturno-edukativni program u kojem su i učenici i profesori recitirali stihove poznatih bosanskohercegovačkih pjesnika i pisaca s dominantnim motivima mjeseca ramazana, kao što su stihovi Rešada Kadića, Nedžada Ibrišimovića, Muse Ćazima Ćatića, Hevaija Uskufija, Enesa Kiševića i drugih, dok su puls mladosti manifestirali izvedbom poznatih ilahija i sevdalinki.

Muftija Dedović je čestitao organizatorima na originalnoj ideju i iskazanom prijateljskom pozivu.
„Sretan sam što sam dobio poziv da večeras iftarim s vama. Ovo je jedan od načina na koji mi naše vrijeme pobožnosti pokazujemo svijetu. Naš islam je otvorni, inkluzivni islam. Islam je vjera, moral, etika, kultura i civilizacija koju je oplemenila kur’ansaka objava koja je došla u noći Kadra, da zabasali svijet podsjeti ko je Stvoritelj svemira, ko je Stvoritelj darivatlje života i koje su to vrijednosti za koje se treba boriti na ovom svijetu“, između ostalog podsjetio je muftija.

Te vrijednosti, dodao je, su vrijednosti koji oblikuju bošnjački narod kao autohtone evropske muslimane da ustrajavaju u izgradnji smislenog svijeta. U tom smislu misijska uloga Gimnazije Mostar, istakao je, paradigmatična je ideja koja afirmira otvorenost jedinstvenog i multietničkog Mostara.

Zamjenica direktorice mostarske Gimnazije Lejla Juklo naglasila je da im je bila namjera da organizacijom iftara da učenici i profesori zajedničkim radnom i angažmanom osjete blagodati mjeseca ramazana. „Čast nam je i zadovoljstvo da smo na ovakav način priredili zajednički iftar i na ovakav način obilježili jubilarnu 130. godišnjicu postojanja Gimnazije. Gimnazija je uvijek bila mjesto gdje su susreću različitosti i drugosti. Mi u tome vidimo ljepotu vrijednosti koje njegujemo“, kazala je Juklo.