U povodu dolaska najodabranijeg mjeseca i Milosti Uzvišenog Gospodara, Odjel za brak i porodicu MIZ-e Mostar je u petak, 10.3.2023. godine u Bijeloj džamiji u džematu Vrapčići uz prisustvo velikog broja vjernica, održao program u Susret ramazanu sa Večeri Kur’ana.

Učešće u programu uzelo je šest hafiza, učači Kur’ana časnog su svojim milozvučnim glasovima oplemenile srca prisutnih. Učešće u programu su uzele: hfz. Indira Mujkanović-Tulek, hfz. Ajla Tipura, hfz. Minela Šarić, hfz. Sanela Tabaković, hfz. Lejla Marić i hfz. Melisa Hujdur. Program su dodatno uljepšale učenice Karađoz begove medrese kroz izvođenje kasida. U sklopu programa održano je predavanje prof. Ramize Bandić Kafadar.

U predavanju, pored ostalog prof. Kafadar je podsjetila kako je mjesec Ramazan imao poseban status i prije pojave Islama, a sa Islamom je dobio poseban status odabranog, posebnog, blagoslovljenog mjeseca zbog Kur’ana, noći lejletu-l- kadra a onda i propisa posta. Podsjetila je i na blagodati kroz hudbu Poslanika a.s. kojom bi se posljednjeg petka u mjesecu Ševvalu vjernicima obraćao… Kazala je i to kako post kao institucija nije vezan samo za poslanstvo Muhammeda a.s. nego i za poslanike prije njega, kako se forma mijenjala ali suština je uvijek ostajala ista, a to je čišćenje od grijeha i postizanje Bogobojaznosti, koja da se prije svega postiže izvršavanjem obaveznih ibadeta, upotpunjavanjem nafilama, dobročinstvom i moralnim djelovanjem… „To je mjesec milosti, oprosta, spasa i svi ibadeti bilo obavezni ili dobrovoljni nagrađuju se posebnom višestrukom nagradom, važno je tokom mjeseca ramazana raditi kako za zajednicu tako i za sebe individualno posebno na planu kontrolisanja svojih ljudskih strasti i poriva… U mjesecu ramazana je potekla rijeka poruka, blagodati, milosti i svjetla, osvjetljen je još jednom ili posljednji put preko posljednjeg poslanika a.s. i posljednje Objave. Ramazan je mjesec Objave koja je pokrenula akciju na promjene, preporod koje je značio vraćanje trajnim neupitnim vrijednostima…“

Poslije programa nastavljeno je zajedničko druženje uz poslastice koje su vrijedne aktvististice džemata pripremile… Program je pripremila i moderirala Fatima Puce koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ-e Mostar.