Seminar za aktivistice iz udruženja i ustanova koje se primarno bave specifičnim angažmanom društveno aktivizma žena danas je u organizaciji Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH održan u Mostaru.

Organizaciju seminara podržali su World Vision BiH, UNICEF, USAID i Rijaset Islamske zajednice (IZ) preko Preko Međureligijskog vijeća u BiH. Seminar pod nazivom „Zdravo, porodico“ okupio je veliki broj angažiranih aktivistkinja iz mostarskih udruženja među kojima i članice Savjetovališta koje djeluje u okviru djelatnosti Medžlisa IZ Mostar.

Cilj seminara kako je to naglasila dr. Safija Malkić je između ostalog, nakon razgovora o utjecaju pandemije korona virusa na unutar porodične odnose doći do što jasnije slike o posljedicama koje su prouzročene.

– Nastojimo doći do zaključaka šta se direktno odražava na trenutnu situaciju, da li se zaklanjamo za pandemiju, budući da smo suočeni sa raznim problemima u porodicu, pa tražimo izgovore – istakla je dr. Malkić.

Pojašnjavajući motive organizacije seminara podsjetila je da je u fokusu djelovanja Odjela za brak i porodicu uloga žene u porodici, kao majke, supruge koja se danas pred velikim izazovima obzirom da je ona danas društveno aktivna žena.

– Njena primarna uloga i treba ostati majka, odgajateljica. Ona je u pred izazovom da odgovori ili da ne odgovori na ova pitanja. Ovisno kako se ona postavi i pozicionira u toj ulozi imat ćemo bolje ili loše odgojenu djecu. Velika odgovornost je na ženama i bez obzira što se ona trudi da ispuni svoje obaveze na profesionalnom planu i bude aktivan sudionik društvenih procesa. Ovim seminarom njenu ulogu ćemo ponovo podcrtati posebno u kriznim situacijama i njeno snalaženje ili ne snalaženje kada se od nje očekuje i akcija i reakcija i konkretno djelovanje da bi se problem, krizna ili vanredna situacija najefikasnije prevazišli – pojasnila je dr. Malkić.

Učesnice su tokom seminara o naznačenoj temi govorile o teološkim, medicinskim, pedagoškim i psihološkim aspektima. Zapažena izlaganja imale su dr. Malkić, dr. Lejla Abaza, Harisa Čukle, mr. Veldina Ajanović i dr. Melika Arifhodžić.

– Kovid 19 donio je mnogobrojne promjene koje su utjecale na svakodnevni život pojedinca, grupa, porodica, institucija, država pa i šire i u tom smislu mi možemo da otvorimo mnoge teme – kazala je Arifhodžić.

Kao poseban probleme pravilnog percipiranja zbilje, što je pokazao period kovida 19 su dezinformacije i teorije zavjere.

– Mislim da je to prouzrokovalo dosta pometnje kako u međusobnim odnosima tako i u zdravstveno i sigurnosnom pogledu jer pojava društvenih mreža i nemogućnost postojanja regulatornog tijela koje bi filtriralo informacije kao prave uveliko je tome doprinijelo – kazala je dodavši kako je ovaj seminar zgodna prilika preispitivanja odnosa prema takvim pojavama.

Sličan seminar već je organiziran u brojnim gradovima u Bosni i Hercegovini uz svesrdnu podršku svih religijskih zajednica.

– Drago nam je da je Međureligijsko vijeće prepoznalo važnost i značaj koju vjerski službenici imaju u promociji i dizanju svijesti o važnosti vakcinacije protiv kovida 19. A sekundarni vid projekta je važnost redovnih vakcinacija kod djece – istakla je Jamila Milović- Halilović konsultantica pri uredu UNICEF-a u BiH.

Iz dosadašnjeg ciklusa održanih seminara evidentno je da je međusobna pažnja i razgovor, solidarnost i jačanje povjerenja jedan od najefikasnijih vidova podizanja opće društvene svijesti.