Monografije vjerskih objekata, pregled vakufa i biografski podaci nevesinjske uleme pod nazivom Zlatno Polje autora Hasana Eminovića promovirana je sinoć u Mostaru u povodu obilježavanja Dana džamija i u okviru programa 43. manifestacije Dani mevluda i zikra. Monografiju su promovirali mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, goraždanski muftija Remzija ef. Pitić i prof. dr. Senadin Lavić.
Knjiga je rezultat dugogodišnjeg istraživanja, kontinuiranog novinskog izvještavanja o obnovi porušenih džamija, mesdžida i mekteba u Nevesinju. „Naš prostor u brojnim epohama našao se pred stvarnosti ratova čije su posljedice za naš narod bile strahovito teške. Nažalost, pisana riječ nije pratila te strašne udese stradanja bogate baština koju su stoljećima stvarali naši preci na prostoru Hercegovine. Stoga nam se čini dragocjenim ovaj rukopis kao trajni zapis koji pokušava sabrati na jedno mjesto segmente materijalne i duhovne kulture Bošnjaka Nevesinja, a koji se odnose na vjerske objekte, džamije, mektebe, hareme, vakufske objekte i posebno na vjersku inteligenciju“, istako je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.
Prof. dr. Senadin Lavić govoreći o sadržaju knjige naglasio je kako se u posljednje vrijeme prečesto falsificiraju historijske činjenice i teritorij Hercegovine neopravdano svojata. „ Nevesinje je staro područje, dio bosanskih zemlja. Ovo nikada nije bila hrvatska ili srpska zemlja. Međutim 2018.g. na sve strane možete čitati da je Nevesinje stari srpski grad, da je Trebinje stari srpski grad. Mi smo sve vrijeme šutjeli i došli smo u situaciju da zahvaljujemo ljudima poput Hasana Eminovića koji se bore da dokažu da mi nismo tu nikakvi azijati, nikakav otomanski ostatak, već da odavde izviremo i da pripadamo ovom prostoru, da je naša specifičnost da smo prihvatili islam kao vjeru“, rekao je Lavić.
Za monografiju Zlatno Polje goraždanski muftija Remzija ef. Pitić je kazao kako se radi o neobično vrijednom djelu koje bi trebalo poslužiti svim drugim sredinama kao pokazni primjer i urnek na koji se način trebaju raditi monografije o vjerskim objektima. „ Ova knjiga je samo otvaranje prozora kroz koji ćemo pokušati dalje graditi kulturu sjećanja“, naglasio je Pitić.
Zahvalivši se svima koji su mu pomogli na prikupljanju podataka i na pripremanju knjige Eminović je rekao kako knjigu ne smatra svojom već svih Bošnjaka Nevesinja i donatora koji su ga, čineći dobra djela i napore na obnovi porušenih džamija, zapravo, zadužili da njihova imena otrgne od zaborava.
Nevesnji