U srijedu, 19. augusta 2020.godine s akšam namazom nastupa Nova hidžretska godina. Prošle su 1442. godine od kako se naš Poslanik, s.a.v.s., zajedno sa najodabranijom generacijom zaputio putem hidžre iz Mekke u Medinu, kako bi ojačao tada slabašnu muslimansku zajednicu, spasio se tortura mekkanskih mušrika i započeo vrijeme građenja muslimanskog društva na stabilnim temeljima.

Hidžra ima veliki kulturološki, civilizacijski, državotvorni i patriotski značaj u životu muslimana i muslimanki. Hidžra je trajna i neiscrpna inspiracija za svaku generaciju muslimana, a ona posebno naglašava vrijednost rodne grude, zavičaja i domovine, podsjećajući nas da je ljubav prema domovini jedan dio našeg vjerničkog identiteta.

Dočekujući Novu hidžretsku godinu u posebnim okolnostima, nepoznatim većini nas, moramo naglasiti vjerničku osobinu discipliniranosti i svjesnosti situacije vremena i mjesta. Danas, kao rijetko kad do sada, pozvani smo da vodimo računa o svom zdravlju, zdravlju onih s kojima živimo i radimo, na taj način vodeći računa o cjelokupnom društvu i poretku u njemu. Musliman ne smije ugroziti svojim riječima i djelima one oko sebe, kako nas uči Poslanik, s.a.v.s., te najviše će biti koristan ako koristi zajednici.

Pozivamo naše džematlije da Novu hidžretsku godinu obilježe u svojim kućama čitajući literaturu vezanu za događaje iz života Poslanika, a.s., a posebno za događaj hidžre (kao što su sire-životopisi Poslanika, a.s., kojih imamo nekoliko na bosanskom jeziku-autora Mirze Mešića, Safveta Halilovića, ‘Povijest islama’ od Mustafe Spahića, ‘Muhammed, a.s., u očima naše uleme’ Nezira Halilovića i Husejina Smajića i sl.).
Želim vam sretnu i berićetnu Novu, 1442. hidžretsku godinu, uz dovu Allahu, dž.š., da vama i vašim porodicama podari Svoj blagoslov, a vaše poslove učini berićetnim.