U nedjelju 23.2.2020.godine nakon klanjanja podne namaza u džamiji „Bosanski mudžahidi“ upriličen je tradicionalni svečani program u povodu 24.godišnjice otvorenja džamije, koji su pripremili muallimi Šefik i Šahza Čavčić. Program su izveli polaznici mekteba Zalik, prelijepim učenjem kur’ana, kazivanjem prijevoda proučenog i prigodnim recitalom od strane najmlađih.
Na samom početku imam džemata Šefik ef.Čavčić je pozvao prisutne da se učenjem Fatihe sjete vakifa dr.Mahmuda Tantawija, a nakon toga je kazao da je džemat Zalik stasavao uz ovu džamiju, te da je hiljade polaznika prošlo kroz ovaj mekteb. Trenutno ima 242 upisana polaznika, ali naravno nisu svi polaznici baš redovni. Želja je da sva djeca pohađaju mekteb. Informisao je prisutne da je u dogovoru sa „Prijateljima mekteba“ koji duže vremena stimulišu naše polaznike, dogovoreno da se svi upisani polaznici nagrade jedinstvenim nagradama. Mi kad nekog opremamo na put pokušavamo mu obezbijediti sve ono što mu je potrebno za to putovanje. Roditelji, pa onda škola i mi muallimi smo oni koji u život ispraćaju našu djecu, pa shodno tome i pokušavamo im dati sve ono što će im biti potrebno u životu. Uz usmjeravanja i učenje o najvažnijoj stvari na svijetu, a to je islam, mi smo ovom prilikom odlučili da podijelimo ono što u našoj kulturi i tradiciji predstavlja simbol islama i sa čim se susrećemo i družimo svaki dan, a to je sedžada, mahrama, tespih, kapa i na kraju nešto za osvježenje, a to je najbolja voda na svijetu, ZEMZEM. To je „komplet za borbu“ protiv šejtanskih izazova, uz naučeno gradivo u mektebu.
Prisutnima se obratio izuzetno nadahnutim vazom i Kenan ef.Ovčina, pomoćnik glavnog imama MIZ Mostar, koji je govorio o važnosti mekteba, džemata, učenja i potrebi podržavanja mektebskog poučavanja koje zasigurno daje pozitivne rezultate u svakom vremenu.
Prije dove predsjednik džematskog odbora Zalik je uručio Zahvalnice dvojici prijatelja mekteba, koji kontinuirano rade na stimulisanju i nagrađivanju naših polaznika.
Godisnjica Zalik