Prigodnim programima džematski odbor Zalik  sinoć je nakon jacije namaza obilježio 23 godišnjicu svog rada i postojanja.

U kratkim podsjećanjem na historijat džamije i džemata džematski imam Šefik ef. Čavčić odao je dužno poštovanje vakifu dr. Mahmud Tantaviju, imamima u džematu Zalik rahmetli Adem ef. Omeriki i Fadil ef. Kasapoviću kao i svim  članovima džematskog odbora i svim džematlijama koji su svojim nesebičnim radom i zalaganjem podržavali funkcioniranje džemata.

U uvodnom dijelu programa odabrane odloke Kur’ana i kraće kur’anske sure proučili su polaznici mekteba u Zaliku, nakon čega je glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić otvorio ciklus tribina glavnih imama Muftijstva mostarskog. Kratkim osvrtima ef. Maksumić je predstavio i najbitnije aktivnosti, programe i projekte koje Medžlis IZ-e realizira na području Mostara.

Povod da na prvoj mjesečnoj tribini glavnih imama Muftijstva mostarskog koja će se održavati džematu Zalik  mr. Dino ef. Maksumić govori o temi „Preventiva kao islamsko pravilo“ bili su nemili događaji u Konjicu i Hadžićima u kojima su stradali nedužni ljudi. Ef. Maksumić protumačio je nekoliko kur’anskih ajeta i hadisa koji dominantno sugeriraju preventivno djelovanje. Među njima izdvojio je ajete o neizrugivanju tuđim simbolima, tuđim svetinjama, ajete o zabrani približavanja nemoralu, ajete o obaranju pogleda, brizi lijepog i uljudnog odijevanja, te hadise o odgajanju djece i učenju moralnim vrijednostima tokom njihovog odrastanja,  o svjesnosti šejtanskog djelovanja i potrebi sagledavanja ličnih postupaka i td. Ukazao je i na odgovornost zvaničnih organa vlasti ali i na individualne odgovornosti.  „Kad imamo uređeno društvo koje ne dozvoljava harame onda je i lična odgovornost jednostavnija i lakše se prevaziđu izazovi“, kazao je ef. Maksumić.

Podsjetimo da je džamija „Bosanski mudžahidi“, vakuf dr.Tantavija, svečano otvorena uoči samog Ramazana, 17. januara 1996. godine. Otvaranju ovog izuzetno lijepog zdanja, podignutog na lokalitetu nekadašnjeg Sjevernog logora, danas  Univerzitetsko sportsko rekreativnog centra koji nosi ime velikog sina Mostara i Bosne i Hercegovine Midhata Hujdura Hujke, prisustvovao je veliki broj građana i gostiju.

Dr. Tantavi je prije svog dolaska u Mostar, u okviru organizacije Prijatelji BiH, radio na zbrinjavanju izbjeglica i prognanika iz Bosne u Rijeci. U Mostar je stigao krajem 1993. godine, neposredno pred kraj krvavih sukoba koji su se u Hercegovini vodili između postrojbi HVO i HV, s jedne, i Armije RBiH, s druge strane. “Kao musliman nisam mogao mirno sjediti u svom stanu u Njemačkoj i preko TV-ekrana pratiti stradanja svoje braće. Kao vjernik, osjetio sam svojom dužnošću pomoći narodu koji se našao u teškoj nevolji. Odmah po dolasku u Mostar, primijetio sam da nema minareta koji su ovaj grad stoljećima ukrašavali. Odlučio sam izgraditi džamiju. Uz pomoć svoje supruge, svoju nakanu sam, evo, Allahu Svemogućem hvala, ostvario i presretan sam kad vidim da ovo zdanje služi svrsi. Zbijeni safovi su mi najpouzdaniji pokazatelj da moj trud nije bio uzaludan”, rekao je tada dr. Tantavi.