Mubarek mjesec Ramazan za 2018. godinu nastupa, ako Bog da, danas sa zalaskom sunca tj. sa akšam namazom.
Večeras će se u svim džematima klanjati prvi teravih namaz, a sutra je prvi dan posta.
Na području Medžlisa Mostar, teravih namaz će se klanjati na 60 mjesta.
Mukabela će se učiti na 23 mjesta, prema rasporedu i terminu usaglašenim u Medžlisu IZ-e Mostar.
Centralna mukabela će se učiti u Nesuh-age Vučjakovića džamiji na Šehitlucima gdje će poslije svakog proučenog džuza biti i kraće predavanje o nekoj od kur’anskih tema koje se spominju u džuzu. Predavanja će držati mostarski imami.
U Karađoz-begoj džamiji će teravije predvoditi četverica hafiza Kur’ana časnog. To su: kurra hafiz Armin Abaza, hafiz Aid ef. Tulek, direktor medrese, hafiz Jusuf Bećoja i hafiz kasim Čelenka. Prvu teraviju će imamit Amir ef. Delić.
Hafizi će također učesvovati u učenju centralne mukabele.
U Šarića džamiji naše muallime i džematlijke učiti mukabelu za žene.
U Opinama i Kočinama će biti organizirani kursevi sufare i tedžvida za žene koje će voditi muallime i studentice FIN-a koje će također držati predavanja za žene u okolnim džematima.
Info-servis za mlade će svoja druženja koja uključuju i predavanja organizirati u dvorištu Koskine džamije poslije teravih namaza.
Možda najvažniji podatak vezan za predstojeći ramazan je to da će se u Sinan pašinoj džamiji klanjati prvi teravih namaz kao nagovještaj skorog završetka radova u džamiji i potpunog stavljanja džamije u funkciju. U Sinan pašinoj džamiji će se klanjati samo prva teravija a pred teraviju će biti upriličen kraći program kojeg će izvesti medžlisov hor el-Kamer i hor Karađoz-begove medrese.
Na ovome historijskom trenutku klanjanja prve teravije i prvog zajedničkog namaza uopće nakon 69 godina od rušenja, će se obratiti mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović
Sinan pašina džamija na Mejdanu, najstarija i najveća mostarska džamija je nemilosdrno srušena krajem decembra 1949. godine.
RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN