Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar mr. Dino ef. Maksumić pozvao je nadležne gradske vlasti da hitno zaustave sve dalje aktivnosti na izgradnji gradske saobraćajnice u neposrednoj blizini nekadašnje robne kuće HIT, gdje su radnici HP Investinga tokom izvođenja radova ponovo naišli na skeletne ostatke.

U popodnevnim satima radnici ovog građevinskog preduzeća o tome su obavijestili Policijsku upravo Mostar koja je sačinila uviđaj i proslijedila ga Sanitarnoj inspekciji Grada Mostara. U izjavi za Preporod. info to je potvrdio i sanitarni inspektor Siniša Mlađen, koji će na lice mjesta izaću sutra i sačiniti zapisnik.

„Ovo je još jedan od dokaza da lokalitet Lakišića harema nije ekshumiran, da je samo brutalno poravnan i na taj način su oskrnavljeni posmrtni ostaci mnogih umrlih mostarskih Bošnjaka koji su ukopani u ovom haremu“, ističe ef. Maksumić. Osim utvrđivanja činjenica na licu mjesta ef. Maksumić očekuje da će, zbog sve češćih slučajeva pronalaska skeletnih ostataka nadležne gradske službe konačno dopustiti da se na adekvatan i dostojanstven način izvrši ekshumacija svih posmrtnih ostataka, da se izvrše dodatna arheološka istraživanja cijelog lokaliteta.“Za to imamo čvrste indicije koje su u ovom trenutku jasno vidljive“, zaključio je ef. Maksumić.
Lakisica 2021