Mjesec juli u Mostaru već decenijama protiče i znaku obilježavanja značajnih godišnjica vezanih za odbrambeno oslobodilački rat i dešavanja u dvostrukoj agresiji na Grad Mostar i Bošnjake Hercegovine. Protekle sedmice obilježena je i 25. godišnjice odbrane južnog dijela Mostara od Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane. Programi se, uglavnom, odvijaju u organizaciji udruženja proisteklih iz odmbambeno oslobodilačkog rata, a neki od njih i u suorganizaciji Islamske zajednice, dakle, oni programima u čijim protokolima je uvrštena i vjerska tradicija, poput učenja Jas-sina, hatma dove ili učenje mevludi i šerifa.
Tim povodima već desetak godina u Blagaju ispred Tekije na Vrelu Bune u suorganizaciji džemata Blagaj mostarski imami prouče mevlud i poklone hatma dovu svim šehidima ovog kraja i šehidma Bosne i Hercegovine. Tako je bilo i u petak večer 13.7 2018.god. Najprije su brojne delegacije iz javnog i političkog života, predstavnici boračkih organizacija i porodica šehida položili cvijeće na spomen obilježje u Blagaju. U sklopu programa ispred Blagajske tekije, na kojem je nastupio i hafiz Aziz Alili prisutnima se, uz domaćine Hišam ef. Hafizovića i pomoćnika glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar Kenan ef. Ovčinu, obratio sejar-vaiz Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Spahić.
Značaj i ulogu šehida u odbrani Bosne i Hercegovine i u odbrani vjerskih i civilizacijskih vrijednosti Bošnjaka ef. Spahić je naglasio tumačeći kur’anske ajete o njihovoj besmrtnosti, odabranosti i uzornosti. „Nemojte misliti da su oni koji su svoj život darovali na Allahovom putu, u odbrani imana, dina, Kur’ana, islama, muslimana, stida, karaktera, džamije, islamskog braka, muslimanske porodice, mejtefa, muslimanskog načina života, da su oni mrtvi. Šehidi su jedina kategorija za koju Allah dž.š. u Kur’anu kaže da nisu mrtvi. Oni su živi i Allah ih opskrbljuje“, naveo je Spahić. Prema njegovim riječima, Islam i muslimani su svjetski ukras i istrajavaju na Allahovoj milosti, Njegovoj zaštiti kao zajednica u svjetskom okviru – umetu i u svojim posebnostima koje se zovu džemati.
Putevima pobjede