Programi 48. tradicionalne manifestacije „Dani mevluda i zikra“ počet će u četvrtak 27. aprila. Svečano otvorenje manifestacije i izložba Gazi Husrev-begove biblioteke pod nazivom „Sultanske džamije u BiH“ bit će upriličeno u Centru za kulturu Grada Mostara u 19:00 sati. U programu manifestacije planirane su promocije knjiga, naučni skupovi, susreti mladih, večeri Kur’ana, tribine, zajedničke dove. Centralna manifestacija, tradicionalni mevlud i zikr u Blagajskoj tekiji na vrelu Bune, bit će proučeni u subotu 13. maja s početkom u 11 sati.

„Manifestacija Dani mevluda i zirka je najstarija i najznačjija manifestacija na području Hercegovine. Centralnom mevludu iz godinu i godinu prisustvuje sve više vjernike. Posljednjih godina bilježimo brojku od oko 30 000 iz BiH i naših prijateljskih zemalja. Manifestacija je utemeljena na višestoljetnoj tradiciji okupljanja vjernika na dovištima, gdje izgrađuju svoju duhovnost, promišljaju o svojoj prošlosti, sadašnjosti ali i budućnosti“, podsjeća Ilham ef. Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Mostarskog muftijstva.

Naglasio je da su ovogodišnji programi manifestacije brižno koncipirani kao dodatni poticaji za kulturno, naučno i duhovno uzdizanje pojedinca i zajednice. Programi su namijenjeni svim generacijama vjernika. I ove godine bit će dodijeljena tradicionalna nagrada „Fevzi Mostarac“ koja se dodjeljuje istaknutim naučnim radnicima, istraživačima koji promoviraju opće humanističke, tradicijske, duhovne i kulturne vrijednosti Bošnjaka Hercegovine.

Uz Mostarsko muftijstvo organizatori manifestacije su Tarikatski centar BiH, Medžlis IZ-e Mostar, Karađoz-begova medresa i B.Z.K. „Preporod“ Mostar.
Program manifestacije

OTVARANJE MANIFESTACIJE
Četvrtak, 27. april,
Izložba „Sultanske džamije u Bosni i Hercegovini”
autori: Uposlenici Gazi Husrev- begove biblioteke u Sarajevu
Centar za kulturu – 19.00

Srijeda, 03. maj,
Promocija monografije „Muftije Mostara i Hercegovine”; autora Ahmeda Mehmedovića
Centar za kulturu – 19.00

Petak, 05. maj,
Veče Kur’ana
Sultan Sulejmanova džamija u Blagaju – poslije akšam-namaza

Subota, 06. maj
Susreti Mreže mladih Muftijstva mostarskog
Grad Hercega Stjepana Vukčića u Ljubuškom

Nedjelja 07. maj,
Promocija knjige „Radikalna ljubav”, izabrao Omid Safi, prijevod prof.dr. Munir Drkić
Tekija na Vrelu Bune u Blagaju – 18.30

Utorak, 09. maj
Dova šehidima, sjećanje na 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom
Mostarski šehitluci

Četvrtak 11. maj,
Tribina”Perspektive Bošnjaka u Sandžaku i R Srbiji”, gost Mevlud-ef. Dudić, muftija Mešihata Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji
Centar za kulturu – 19.00

Petak,12. maj,
MEDŽLISI – ZIKR i KIJAM – ZIKR
Tekija na vrelu Bune u Blagaju – nakon jacije namaza

Subota, 13. maj,
MEVLUD, CENTRALNA MANIFESTACIJA
Tekija na vrelu Bune u Blagaju – 11.00

Utorak, 16. maj,
Okrugli sto- „Imami šehidi“
Džamija Hadži Ali bega Lafe – 17.00