Dvotomnu knjigu hutbi „Poruka i opomena s minbere“ Izet ef. Čamdžić glavni imam Medžlisa IZ-e Zavidovići sinoć je predstavio u Mostaru.

Knjiga, kako je to istakao, nije ciljano pisana. Nastala je sasvim spontano kao rezultat višegodišnjeg sistematskog promišljanja i odgovornog odnosa prema propisima hutbe i stanju bosanskohercegovačkih muslimana, kako na polju ibadeta, jednako tako u svim tokovima i vidovima društvenog djelovanja. Glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić u uvodnom obraćanju citirao je nekoliko naslova Čamdžićevih hutbi u kojima se ogledaju i briga i intelektualni napor u traženju rješenja ovosvjetske i ahirestke sreće za svakog vjernika, kao što su: „Bogobojaznost se očituje u ponašanju, Ponašaj se džematski, U džamiji je obred- islam je napolju, Bi li nam vjerovao Omer r.a.?, Dvije su skupine-koja je tvoja, Koga ćeš kriviti za neuspjeh, Članarina je ahiretski ulog, U džamiji je ostavština Poslanikova, Mekteb je farz, Umete, demonstriraj na drugoj adresi“…

Knjiga ima 1170 stranica i oko 400 hutbi. Objavljena je u izdanju izdavačke kuće El-Kelimeh iz Novog Pazara. Iako, ponekada, govore o istoj temi hutbe uvijek imaju drugačiji akcenat ovisno o aktuelnosti vremena u kojoj su nastajale. Ključni elemenat koji utječe na njihov konačan sadržaj i oblik je sama ideja, na kojoj, kako je istakao ef. Čamdžić posveti najveći dio vremena. Kao ilustraciju jedne od hutbi naveo je činjenicu da imam Harem-i-šerifa uči dove za spas ugroženih muslimana u islamskom svijetu, pa se tražeći odgovore imali pomoći i da li su te dove kabul, zapitao  zašto u dovama nisu uvršteni muslimani u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama. „Njima je sasvim dobro. Oni uživaju sva građanska i ljudska prava. On moli da Allah pomogne muslimane u Siriji. Od koga i protiv koga?“, zapitao se ef. Čamdžić. Prema njegovom mišljenju hutbe moraju imati dominantno naglašene dvije odrednice; štititi istinu i buditi nadu. „Bez obzira u kakvoj se situaciji nalazi za vjernika uvijek postoji izlaz. Ne ustručavam se da se osvrnem na probleme u društvu. Zadaća Islamske zajednice se temelji na principu naređivanja dobra i odvraćanja od zla. Ne da bismo nekog optuživali i iznosili sud. Mi ne možemo suditi i mi nikome ne sudimo. Sud je kod Allaha, Gospodara svjetova. Naša je zadaća ukazati na problem kako bi smo mu pristupili. Vjernik ne okreće leđa problemu, nego mu ide u susret i ide ga riješiti. Nažalost, mi živimo u vremenu u kojem se susrećemo sa nizom problema“, kazao je Čamdžić.

Podsjetio je na islamom definiranu poziciju čovjeka na dunjaluku u kojoj čovjek ima sposobnost da razlučuje i odlučuje da ide pravim ili krivim putem. „Božiji zakon je da pravedna društva idu naprijed. Koja društva idu naprijed, muslimanska ili pravedna idu na naprijed. Pravedna! O tome je govorio i Ibn Tejmije kazavši da će Allah pomoći pravedna vladara nevjernika, a neće pomoću muslimana nepravednog“, upozorio je Čamdžić. On je još na predstavljanju svojih hutbi govorio o problemu migranata iz Islamskog svijeta prema zapadnoj Evropi, o nekim primjerima letargičnosti bosanskohercegovačkih muslimana, odnosu muslimana prema čistoći koja je u tradiciji islama uzdignuta u vrh prioriteta, o univerzalnosti poruke islama cijelom čovječanstvu, o potrebi suštinskog izvršavanja islamskih propisa i brojnim drugim temama.