Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Dino ef. Maksumić u subotu, 03.02.2018.god. u pratnji svog pomoćnika Kenan ef. Ovčine je posjetio mektebe Gubavica, Kočine i Vrapčići.
U mektebu Gubavica su zatekli vrijedne i uporne polaznike mektebske pouke, koji su pored izuzetno nepogodnog vremena došli da nauče nešto novo u mektebu koristeći tako svojoj porodici, školskim kolegama i cijelom društvu. Njihov muallim Abaz ef. Tule je istakao kako se radi o izuzetno upornoj i odgojenoj djeci, koje njihovi roditelji maksimalno afirmišu da žive istinske vrijednosti.
Prilikom posjete mekteba Kočine zatečena je izuzetno lijepa radna atmosfera, gdje su polaznici mekteba, zajedno sa svojim muallimom Muhjudin ef. Bećojom, praktično učili o namazu. Polaznici mekteba su u interakciji sa svojim muallimom pokazali visok stepen znanja. Ovakav oblik učenja i ponavljanja naučenog sigurno vodi ka boljem poimanju i razumijevanju vjerskih propisa, što svakako ovaj mekteb čini, gotovo svake godine, jednim od najuspješnijih na području MIZ Mostar.
Zatim je uslijedila posjeta mektebu Vrapčići, gdje nas je dočekao novi muallim i imam ovog džemata Almir ef. Hondo. Imam je istakao kako je još uvijek u procesu upoznavanja sa djecom i ponavljanja ranije naučenog gradiva. U interakciji glavnog imama sa djecom ovog mekteba se dalo zaključiti da djeca uče i odgajaju se u jednom pozitivnom ozračju koji će ih zasigurno motivisati na putu učenja i spoznaje.
Glavni imam je svim muallimima izrazio riječi pohvale i obaveze da se rad u mektebu konstantno unaprjeđuju animirajući tako djecu i njihove roditelje da mekteb poimaju sastavnim dijelom njihovih obaveza, a nikako kao teškoću.
V.P.S.
Posjeta mektebima