Dana 18.07.2021. godine opštinu Istočni Mostar, tačnije zaseok Dnopolje, posjetili su predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar Džafer Alić i zastupnik u Predstavničkom domu Parlementarne skupštini Bosne i Hercegovine Edin Mušić.

Razlog posjete je završetak radova na mjesnom haremu. Drage goste primili su članovi Organizacionog odbora za uređenje harema. Harem u Dnopolju ima površinu od 15 duluma, a isti je u prošlosti bio ograđivan u tri navrata. Prvi put 1957. godinu, zatim 2002. godine, da bi u toku 2020. i 2021. harem bio ograđen betonskim blokovima i na taj način doveden u stanje koje mu i priliči. Osnovni razlog provedenih radova jeste činjenica da dotadašnja ograda harema nije obuhvatala cijeli prostor na kojem su vidljivi nišani, kao i uspostavljeni lokalni put preko samog harema. Trenutno je ograđeno cca 4,5 duluma harema, odnosno onaj dio gdje ima vidljivih nišana. Članovi Odbora su ukratko predstavili provedene aktivnosti čija je vrijednosti procijenjena na oko 24.000 KM.

Poslije obilaska harema, upriličena je posjeta i kućama Bošnjaka na ovom prostoru. Prema Izvještaju imam Derviš ef. Hodžića 1936. godine na Zijemljima (Dnopolje i Šarica) je živjelo 211 muslimanskih članova. Statistički podaci sa popisa iz 1991. godine govore da se tada pet osoba izjasnilo kao pripadnici bošnjačkog naroda, dok su se na popisu iz 2013. godine kao pripadnici b ošnjačkog naroda izjasnile četiri osobe. Tokom ’80-ih godina bilježe se značajne migracije muslimanskog stanovništva, gdje veliki broj porodica Abaza, Omerika i Demića migriraju prema urbanijim podučjima Hercegovine, preciznije prema Bijelom Polju. Tokom posjete sagledane su i mogućnosti budućeg djelovalja i unaprijeđenja infrastrukturnih potreba koje bi olakšale funkcionisanje muslimanske zajednice na prostoru ove male opštine.

Ranije, istog dana upriličena je akcija čišćenja i uređenja harema pred nadolazeći kurban bajram.
Dnopolje