Sultan Selimov mesdžid smješten neposredno uz Stari most u Mostaru predmet je dugogodišnjeg sudskog spora bivšeg direktora Islamskog kulturnog centra i Medžlisa Islamske zajednice Mostar koji pokušava vratiti kako kažu vakufsku imovinu te prekinuti bespravno korištenje prostora sultan Selimovog mesdžida, javio je dopisnik iz Mostara za TV N1. (prilog pogledati na linku TV N1)
U priču se uključio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH poručivši da imovinom IZ ne može upravljati bilo koje fizičko lice i pojedinac i da se mesdžidi ne mogu koristiti u komercijalne svrhe.
Sultan Selimov mesdžid sagrađen je za vrijeme vladavine sultan Selima I. Služio je vojnicima koji su stražarili u kulama na mostu za obavljanje molitve. Nakon rata i njegove obnove 2004. godine, Medžlis IZ-e Mostar ovaj je prostor s ciljem prezentacije islamskog kulturnog nasljeđa dodijelio Islamskom Kulturnom centru na čijem čelu je bio Salih ef Čolaković. 2017 godine, MIZ Mostar u trećem pokušaju kod Kantonalnog suda u Mostaru ovaj centar gasi.
“Zato što se koristi nelegalno, zato što je to mesdžid, molitveni prostor, a Medžlis je sad dobio zadatak da ga vrati namjeni. Jeste li bili tamo? Vidjeli ste da tamo ima mihrab, da ima mimbera, makfile, još samo fali munara”, kazao je Ramiz Jelovac, predsjednik Medžlisa IZ Mostar.
U maju ove godine ef Čolaković registruje privatno privredno društvo sa ograničenom odgovornosti, sa sjedištem u mesdžidu.
“Taj vakuf, mesdžid je sad uzurpiran. Ono što je tragično u ovome svemu jeste da je uzurpacija došla od čovjeka koji je obnašao različite važne funkcije u hijerarhiji Islamske zajednice. Mi mesdžid želimo da vratimo svojoj prvobitnoj namjeni, mi imamo i tu obavezu fetve koja je izdana prije nekih šest godina da se mesdžid vrati svojoj prvobitnoj namjeni, a to je da se u njemu obavljaju svakodnevni namazi., druga strana to ne želi jer se u mesdžidu obavlja čista trgovačka djelatnost“, istakao je Dino Maksumić, glavni imam Medžlisa IZ Mostar.
Ef. Čolaković u tome ne vidi ništa sporno, jer kako kaže državi sve uredno plaća. Iz prostora , u kojem boravi već 15 godina, tvrdi , izaći će samo sa sudskom policijom.
“Ovaj mesdžid oni hoće da pretvore u nešto što on nikad nije bio, hoće da ga pretvore u džamiju što nikad nije bio, nego je uvijek bio u sklopu Starog mosta, kula, objekat u kojem je molitvu obavljala straža. Dakle to je vojni mesdžid, nikad nije bio civilni, oni hoće da ga pretvore da bude civilni”, istakao je Salih ef. Čolaković, bivši direktor Islamskog kulturnog centra.
Spor oko prava korištenja Sultan Selimovog mesdžida pitanje je insistiranja na vladavini prava i poštivanju internih normi Islamske zajednice i šerijatskog prava, poručeno je iz kancelarije reisu-l-uleme IZ u BiH.
Kancelarija reisu-l-uleme još jednom podsjeća javnost na fetvu Vijeća za fetve Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini u kojoj se između ostalog kaže da „šerijatski propisi ne dopuštaju da se mesdžid koristi u komercijalne svrhe, jer je njegova osnovna funkcija određena činom izgradnje i stavljanja u funkciju obavljanja osnovnih islamskih dužnosti, namaza prije svega.
“Ja duboko vjerujem u moralni integritet Saliha ef. Čolakovića. Ja znam problem, džamija radi molitve, to je zaobilazna putanja da se dođe do toga i da ga utrapi nekome uz dobre pare, a da istjera Salih ef.”, naglasio je Seid ef. Smajkić, bivši mostarski muftija.
I dok MIZ Mostar najavljuje krivične prijave protiv onih u gradskoj administraciji koji su kako tvrde omogućili registraciju novoosnovanog pravnog subjekta u vakufskom prostoru, s druge strane Salih ef Čolaković objekat ne planira napustiti bez sudske policije ili dok mu se kako kaže ne isplate uložena sredstva u Islamski kulturni centar.

Preuzeto N1 : http://ba.n1info.com/a293622/Vijesti/Vijesti/Mesdzid-u-Mostaru-predmet-dugogodisnjeg-sudskog-spora.html