Esma i Faruk Ruždić vakifi novčanih sredstava za izgradnju Vakufskog kompleksa u Podveležju ovih dana borave u ovom velebnom zdanju, čija je osnovna namjena briga o osobama treće životne dobi, dok je jedna od četiri novoizgrađene zgrade strukturirana kao hotelski smještaj i pogodan je za različite vrste odmora i rekreacije. Esma i Faruk su, također, uvakufili značajna novčana sredstva i prilikom izgradnje Studentskog hotela u Mostaru 2011. godine. Danas su ih u hotelu Kalima Resort ugostili predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Džafer Alić, glavni imam mr. Dino ef. Maksumić i direktor Centra za stare osobe Eldis Balić. U jednosatnom razgovoru izrazili su im dužno poštovanje i zahvalnost budući da ranije nisu imali priliku to učiniti i da zbog pridržavanja zdravstvenih mjera nisu bili u prilici prisustvovati Svečanom otvorenju Centra.

„Stekla sam zaista odličan dojam. Centar se nalazi na izuzetno atraktivnom lokalitetu, sa lijepim vidikom na prirodu. Oduševljeni smo i unutrašnjim uređenjem. Radi se o pravom hotelskom smještaju visokog kvaliteta. Vidi se da je sve na svom mjestu i da sve besprijekorno funkcionira“, u prvim utiscima naglašava Esma, koja je inače cijeli radni vijek provela kao profesorica na Univerzitetu u Sarajevu.

Sretna je da je imala priliku od svojih sredstava pomoći granju novih vakufskih vrijednosti. „Zna se šta je vakuf u islamu i šta znači davati od svog dobra za druge. Kad je Islamska zajednica odlučila da gradi ovaj dom, a meni je Mostar pri srcu, brat i ja smo odlučili pomoći starima da imaju što lakši život“, pojasnila je Esma. Fascinirana je i pažnjom osoblja prema korisnicima Centra koja je, kako kaže, na izuzetno visokom nivou. „Vidjela sam koliko osoblje ulaže truda da korisnike učine sretnim i zadovoljnim“, ističe Esma. Sretna je da je imala priliku i neposredno se uvjeriti da su uvakufljena sredstva otišla u prave ruke i da imaju direktne efekte na određene kategorije društva. Esma i Faruk inače potječu iz ulemanskih porodica i sa očeve i sa majčine strane gdje je bilo i po nekoliko istaknutih alima i vakifa.