Udruženje građana Stari Brankovac danas je organiziralo akciju čišćenja lokaliteta Hadži Baline džamije u ovom mostarskom naselju. Akcija je organizirana u okviru redovnih planskih aktivnosti koje provode na uređenju i zaštiti životne sredine.

„Već duži vremenski period traju pripremni radovi za obnovu džamije. Vremenom se na njenim temeljima nagomilalo recentnih nanosa, a uz to poseban problem stanovnicima ove mahale predstavlja i kontejner koji se nalazi neposredno uz sam lokalitet, što stanovnicima pričinjava velike nelagodnosti. Želja nam je da cijeli ovaj lokalitet primjerno uredimo kako bi se ukazali džamijski temelji“, ističe predsjednik Udruženja Amer Tanović. Mještani, naglašava, s nestrpljenjem iščekuju početak obnove jer će njenom obnovom Brankovac ponovo dobiti jedan od najznačajnijih kulturno historijskih objekata i simbola mahale.

Aktivisti Udruženja su ranije izvršili temeljito uređenje tabije u Konaku i parka ispred nje. Namjera im je da taj lokalitet restauriraju i da on ponovo postane gradski vidikovac. U tom smislu, kod nadležnih gradskih službi, pokrenuli su niz administrativno pravnih radnji.

„ Sve naše aktivnosti prati i relevantno istraživanje historijskih činjenica. Osim toga prikupljamo podatke od najstarijih stanovnika mahale. Na taj način čuvamo naš identitet i uređujemo našu mahalu. U Brankovcu se nalazi niz drugih objekata koje nastojimo vratiti gradu i staviti ih u turističke potencijale grada. Brankovac je jedna od najstarijih mostarskih mahala i imamo puno objekata starih po četiri -pet stotina godina. Cilj nam je da sve to vratimo našim građanima“, pojašnjava Tanović.

U današnjoj akciji učestvovalo je preko 30 aktivista. Svi oni, naglašava Tanović, spremni su preuzeti inicijative, jer svjesni su, da ako se oni sami ne pokrenu niko drugi to neće učiniti. „ Danas su ljudi previše statični. Svi žele da neko drugi za njih nešto uradi. Zato svojim primjerom nastojimo pokrenuti i druge inicijative u gradu i našem okruženju. Vjerovatno će se i drugi povesti za našim primjerom, nekim drugim dobrim djelima, sadnjom, ozelenjivanjem, uklanjanjem smeća, kulturnim sadržajima itd“, poručio je Tanović.

Akciji uređenja lokaliteta Hadži Baline džamije pridružili su se glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić, njegov pomoćnik Kenan ef. Ovčina i nekolicina mostarskih imama. „Imati ovakve ljude oko sebe, okupljene u ovom Udruženju je prava blagodat. Aktivnosti koje provode na najljepši način govore o njihovoj volji, snazi, i ljubavi i o tome koliko im je stalo da naš grad bude čist, uredan, da se obnovi naše historijsko nasljeđe, da se očuvaju vakufske vrijednosti. Danas samo presretni jer vidimo ljude pune elana i poleta“, kazao je ef. Maksumić.
Udruženje Brankovac