U dvorištu Kulturnog centra Mostar – Sjever sinoć je, 9. augusta 2021. godine, obilježeno nastupanje Nove hidžretske 1443. godine. Naime, priređen je Koncert duhovne muzike, a čiji su organizatori bili Medžlis Islamske zajednice Mostar i JU Kulturni centar Mostar – Sjever.

Na koncertu su nastupili polaznici mektebā i solisti sa područja Bijelog Polja, te Hor Medžlisa Islamske zajednice Mostar. Programom se prisjetilo Poslanikove, a.s., hidžre, učinjene iz Mekke u Medinu, ali i svih naših ovdašnjih hidžri kojima smo branili Din i Domovinu.
U tom smjeru je išla i poruka obraćanja Kenan efendije Ovčine, pomoćnika glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar, koji se obratio prisutnima u ime organizatorā.

“Ovo što smo čuli o hidžri večeras, a što su nam predočili polaznici mektebā, najbolja je poruka koju trebamo ponijet sa ovog skupa. Kako je Poslanik, a.s., učinio hidžru iz Mekke u Medinu da bi sačuvao vjeru, isto su tako i generacije deda, očeva nas i ove djece doživjeli hidžru i selili se kako bi sačuvali svoje porodice, vjeru i domovinu” – poručio je efendija Ovčina.

Program je završen novogodišnjim recitalom i čestitkom polaznika mektebā, njih oko stotinu, te vatrometom.
Potoci