U okviru manifestacije „Dani mevluda i zikra“ sinoć je u Sultan Sulejmanovoj džamiji u Blagaju u organizaciji Medžlisa IZ-e Mostar upriličeno večer Kur’ana. Odabrane ajete Božije knjige proučili su polaznici Centra za učenje Kur’ana: Sumeja Brkan, Muhamed Crnomerović Adnan Kasumačić, mostarski imami i profesori Karađoz-begove medrese: Jusuf ef. Kafadar, Mustafa ef. Čolakhodžić, Suljo ef. Cikotić, hafiz Jusuf ef. Bećoja i hafiz Emin ef. Tucović. Prigodnim obraćanjima prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić i u svojstvu gosta predavača glavni imam Medžlisa IZ-e Trebinje hafiz Sadik ef. Fazlagić.

Program je upriličen u povodu predstojećeg tradicionalnog mevluda ispred Blagajske tekije, najavljenog za subotu 4. maja ove godine i dolazećeg mubarek mjeseca ramazana, događaja koji sveobuhvatno baštine najvažnije vjerske i identitetske vrijednosti muslimana Bošnjaka. „Stoga smo se odlučili da naš gost predavač bude trebinjski glavni imam jer mi nemamo nikakve sumnje da je i to dio naše države“, prokomentirao je ef. Maksumić.
Hafiz Fazlagić u svom vazu i nasihatu tumačio je ajete o blagodati učenja Kur’ana i koristima koje ovaj ibadet sobom donosi svakom vjerniku. „S učenjem Kur’ana dolazi berekt, jača iman i ljubav prema Allahovoj vjeri. Ako želimo, a želimo, bolji i sretniji život moramo shvatiti suštinu našeg postojanja na Dunjaluku. Ona se nalazi u razumijevanju vjere i spoznaji Uzvišenog Gospodara Allaha dž.š. a spoznat ćemo Ga na ovakvim skupovima i ovakvim večerima“, istakao je hafiz Fazlagić.

Na kraju programa dodijeljena su priznanja i nagrade pobjednicima mektepskog takmičenja održanog na nivou Medžlisa IZ-e Mostar. Pobjednicima su uručene novčane nagrade i vrijedan komplet knjiga.

Polaznicima mostarskih mekteba koji su ostvarili najbolje rezultate u protekloj nastavnoj godini u kategoriji opće znanje za mlađi uzrast nagrade je uručio predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Džafer Alić. Prvo mjesto u ovoj kategoriji osvojio je Iman Marić, drugo Bakir Čolaković i treće Lamija Fale iz mekteba Dračevice.

Hafiz Jusuf ef. Bećoja dodijelio je priznanja pobjednicima u kategoriji kiraeta za mlađi uzrast, za prvo osvojeno mjesto Halidu Šipkoviću, za drugo Sumeji Brkan i za treće Zejdu Mariću.

Hafiz Sadik ef. Fazlagić priznanja je uručio pobjednicima u kategoriji kiraet stariji uzrast, za prvo mjesto Muhamedu Crnomeroviću, za drugo Hani Juklo i za treće Hani Bučuk.

Nagrade pobjednicima u kategoriji opće znanje stariji uzrast uručio je hafiz Emin ef. Tucović. Prvo mjesto osvojila je Selma Baralija, drugo Harun Pajić i treće Kenan Čolakhodžić.

Glavni imam Dino ef. Maksumić nagradio je najbolje mektebe: mekteb Kočine-Masline, mekteb Zalik I i mekteb Podgorani.
Blagaj Vecer Kur ana