Mektepska nastava shodno kalendaru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je počela i u svim mostarskim mektebima. Tim povodom glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Dino ef. Maksumić, sa svojim pomoćnikom Kenan ef. Ovčinom, danas je posjetio mostarske mektebe u Brankovaca i Musalu.

Polaznicima mekteba, njihovim roditeljima i muallimima zaželio je hairli i uspješnu mektepsku godinu, lijepa i berićetno druženje, istaknuvši da je mekteb idealna prilika za proširivanje znanja o vjeri i praktičnu primjenu naučenog gradiva. Sve polaznike je, u znak pažnje i podrške, obradovao slatkišima. Učenicima mekteba u džematu Brankovac, koji su prvi došli na upis, poklonio je nove ilmihale.

Mektebsku nastavu na području Medžlisa IZ-e Mostar pohađa više od 1800 djece, a nastava se izvodi u 39 mektepska punkta. Nastava će se izvoditi po novom nastavnom planu i programu Rijaseta IZ-e, prema kojem su polaznici, ovisno od uzrasta i nivoa stečenog znanja, podijeljeni u tri nivoa. U svim mektebima koristit će jedinstvene ilmihale kao udžbenike koje je ovih dana distribuirani po svim medžlisima.

Upis u mekteb je otvoren tokom cijelog mjeseca. Čelni ljudi vjersko-prosvjetne službe Medžlisa IZ-e Mostar još jednom su apelovali na djecu i roditelje da ne propuste priliku i mogućnosti pohađanja mektepske nastave.
Mektepska nastava 2020